Дърветата, на които нощуват кормораните, ще бъдат запазени при почистването

...
Дърветата, на които нощуват кормораните, ще бъдат запазени при почистването
Коментари Харесай

Запазват нощувките на корморани при сечта по Марица

Дърветата, на които нощуват кормораните, ще бъдат непокътнати при почистването на Марица. Това категорично изискване, в съгласие с неправителствената организация „ Зелени Балкани “,  е записано в публичната поръчка, оповестена от Община Пловдив. Стойността ѝ е 1 250 000 лв. без Данък добавена стойност, или 1,5 млн. с включен налог, както „ Марица “ писа. Заради птиците  в зоната на обитаването им резитбата би трябвало стартира по-рано от 15 април.  



Офертите ще бъдат отворени на 16 декември. Целта е да се почисти растителността, без да се прави разчистване на наноси на дъното и промяна на реката. Общата дължина на Марица в рамките на Пловдив е 13 км.

Почистването е разграничено на шест сектора от жп моста до заустването в река Първенецка - от мост до мост. Най-гъстата гора се е образувала на Адата, до острова, където се слага изискване да не се прави премахване на дънерите до подпорната стена, с цел да не падне. Избраният реализатор има задачата да укрепи и компрометираните места по стените. 

Към речното корито има пет рампи, по които до водата ще влиза техника. При сечта ще се употребяват бензинови резачки, трактори и багери.

Спешните ограничения се подхващат поради безапелационните констатации, че проводимостта на реката е мощно понижена. Преди година и половина  изпълнителят сам анулира поръчката за 6 млн. лв. поради напън на опозицията, че има намерение да я разпореди посредством  пряко договаряне на компания ПИМК.  Вторият опит беше изработен преди месец, когато   отново беше пусната процедура за директно договаряне с ПИМК, само че за три пъти по-малка сума, с претекст, че Пловдив е в бедствено състояние - заплашен е от наводняване заради  джунглата по реката. Според Агенцията за публични поръчки, отменила процедурата, в ​общината няма форсмажорни условия.

Едновременно в Община Пловдив тече процедура за планиране на социализация на Марица, като в нея са включени почистването на наносите и промяна на коритото. Според прогнозните  данни тези ограничения костват над 12 млн. лв.. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР