Дървесните влакна са на път да се превърнат в биозаместител

...
Дървесните влакна са на път да се превърнат в биозаместител
Коментари Харесай

Ура! Откриха биозаместител на мазнините

Дървесните нишки са на път да се трансфорат в биозаместител на мазнините – с него ще може да се създават салами, майонеза, сладолед и прочие

Идеята е на компания от Норвегия, която се занимава с производството на целулоза и хартия. Биорафинерията Борегард има цех в щата Уисконсин, Съединени американски щати. Бялата примес, сурогат на мазнините, се създава там и към този момент е получила утвърждението на американските управляващи.

Новаторският артикул, изработен от микровлакнеста целулоза, се назовава SenseFi. Идеята за новия биопродукт била да бъде помощно средство при битката със затлъстяването. Откриването на точната формула обаче е лишила много време на скандинавците. Учените не се сещали какво да вършат с по този начин наречените безполезни отпадни елементи от смърчовете, които не могат да се трансфорат нито в целулоза, нито в талпи.

От компанията са решени да отворят още един цех – този път в град Сарпсборг, Норвегия. Това оповестява комерсиалният шеф на биорафинерията – Харалд Рьонеберг. Най-вероятно заводът ще бъде открит през 2016 година.

Производителите на SenseFi настояват, че продуктът им по усет и състав наподобява на познатите ни мазнини. Обясняват, че модифицираната дървесина има преимущество – тя съставлява несмилаема маса, чиито калории не водят до струпване и формиране на непотребни килограми.

 майонеза

Освен това дървесината, за която приказват скандинавците, не дава празни калории под формата на спомагателна сила. Учените считат да стартират да оферират новаторския си артикул в Норвегия, Съединени американски щати и Русия. Разбра се, в случай че концепцията се одобри от потребителите, очакванията на учените са, че ще могат да популяризират биомазнината по целия свят.

Какво съставлява микровлакнестата целулоза?

Тя е артикул на нанотехнологията и се създава от бактерии. Буквално микроскопичните власинки могат да се добиват от всевъзможни източници на целулоза, в това число и от дървесни нишки. Използва се високо налягане, хомогенизиране, висока температура, мелене и най-после микрофлуидизиране.

От Института за хартия и нишки в Трондхайм от десетилетие се пробват да трансфорат дървесината в хранителен артикул. Тази разработка ще коства на производителите над 300 милиона $.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР