Държавното обвинение има нови доказателства срещу собственика на фирмата ТАД

...
Държавното обвинение има нови доказателства срещу собственика на фирмата ТАД
Коментари Харесай

Вадят нови доказателства срещу шефа на ТАД Груп

Държавното обвиняване има нови доказателства против притежателя на компанията " ТАД Груп " Иван Тодоров. Това се схваща от искане на Николай Найденов, и.д. административен началник на Апелативната профилирана прокуратура до съда, който в четвъртък ще гледа делото по установяване на мярката за неотклонение на Тодоров, написа Правен свят.

Специализираният углавен съд в края на предходната седмица освободи от ареста уличения за подстрекател на хакерската офанзива против Национална агенция за приходите против парична гаранция в размер на 100 000 лева Защитата на Тодоров упорства за по-лека мярка, а обвинителите за непрекъснат арест.

До момента следствието откри с решителност, че откакто е източил данни от сървърите на Национална агенция за приходите - служителят на " ТАД Груп " Кристиян Бойков, първо е изпратил информацията на създателя в уеб страницата " Биволъ " Атанас Чобанов.

Това се удостовери и от оповестените в края на предходната седмица доказателствени материали от прокуратурата. Според тях задачата на противозаконния достъп до информация е било всяването на суматоха и ужас измежду популацията, дестабилизация на страната и събаряне на държавното управление.

Началникът на Главната дирекция за битка с проведената престъпност (ГДБОП) Ивайло Спиридонов заяви, че управляващите са открили и самите поръчители на хакерската офанзива.

По-късно стана ясно, че един от тях е деятел на партия " Да, България " на проваления правосъден министър Христо Иванов, само че той отхвърли. Прокуратурата изиска от френските управляващи разпит на Атанас Чобанов, защото живее във Франция.

Обвиняеми по делото към този момент са трима - Тодоров, Бойков и Георги Янков, търговски шеф на компанията, която твърдеше, че се занимава с осведомителна сигурност.

Спиридонов не изключи опцията Кристиян Бойков да склони и да свидетелства против началниците си в " ТАД Груп ". Дали това се е случило ще се разбере в четвъртък.

Тогава на вниманието на въззивния правосъден състав ще бъдат показани нови доказателства против Иван Тодоров, които включват " спомагателни разпити на лица в качеството им на очевидци, направени етапни експертни информации, документи и в същото време данни, които касаят голям брой търговски сдружения и разнообразни държавни институции ".

В тази връзка прокурор Найденов желае от правосъдния състав да вземе решение и съвещанието по мярката за неотклонение на Тодоров да се организира при закрити врата.

Причината е, че информацията, която ще бъде огласена се отнася до " съществуващи взаимоотношения на клиенти със застрахователни и банкови дружества; на данъчно задължени лица и органите на приходите; междуфирмени търговски връзки, свързани с директното развиване на стопанска система на страна.

Също по този начин и отбраната на персоналните данни на физически лица, намиращи се на територията на Република България ".

" Не би било редно и вярно във връзка с тази информация, отнасяща се до физически и юридически лица и осъществяващи разнородна активност подчинена на законовите условия в страна, да бъде изложена на показ и притежание на лица присъстващи в правосъдната зала.

Причината е, че те биха били застрашени по един или различен метод /икономически или психически/, както и със свои противоправни дейности да застрашат националната сигурност на страната.

Напротив, намирам за вярно това, че следва да бъде предпазен публичният ред, интерес и успокоение на българските жители и паралелно с това, органите на държавна власт и локално самоуправление и техните администрации да имат нужния комфорт с оглед полагане и реализиране на нужните дейности за своевременното и качествено обслужване на популацията и възстановяване на техните информационни и осведомителни системи ", написа още в настояването на и.д. началник на Апелативната спецпрокуратура.

Държавното обвиняване изиска мярката за неотклонение на Тодоров и пред първоинстанциония правосъден състав да се гледа при закрити врата, само че настояването не бе почетено.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР