Държавно предприятие „Конверсия на въглищните региони“ ще извършва рекултивацията на

...
Държавно предприятие „Конверсия на въглищните региони“ ще извършва рекултивацията на
Коментари Харесай

В ново държавно предприятие ще работят миньорите от Маришкия басейн

Държавно дружество „ Конверсия на въглищните райони “ ще прави рекултивацията на старите рудници след прекъсването на тяхната работа, като в него ще работят служащи и чиновници от Маришкия басейн. Мярката ще влезе в Плана за възобновяване и беше оповестена след диалози сред властта и синдикатите.

1,7 милиарда лв. от общо 2,4 милиарда лв. от Фонда за обективен преход ще бъдат вложени в района, като „ точно с тези средства ще бъдат основани нови устойчиви работни места с почтени приходи “, разгласи вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.
Снимка: БГНЕС
Той акцентира, че рекултивацията ще отвори доста работни места, като с труда на някогашните миньори ще се основат условия за идване на нови вложители и разрастване на нови производства.

Правителството ще се бори индикативната дата за затваряне на въглищните централи да бъде 2040 година Пеканов означи, че условие на Европейска комисия е да се уточни времева рамка, която по-късно да бъде финализирана от идващите кабинет и Народното събрание.



Той акцентира, че предходните ръководещи не са имали никакви дейности по въпроса, „ тъй като тематиката е сложна “, а в този момент би трябвало да се подсигурява, че ще бъдат получени парите от Европа.

„ В Националния проект за енергетика и климат има два изчезнали момента – плавният преход към безвъглеродна стопанска система и въпросът за нуклеарната енергетика. Тези два въпроса са свързани – когато вадим базова мощ, би трябвало да я заместим с друга “, акцентира и енергийният министър Андрей Живков.

Какво мислят синдикатите

Днешният митинг под прозорците на властта евентуално ще се повтори скоро, тъй като идващият парламент и постоянното държавно управление може да ревизират контрактуваното през днешния ден със служебния кабинет, означи Пламен Димитров от КНСБ.

По думите му има значими въпроси, по които занапред би трябвало да има развиване като това България да изиска заледяване на цените на излъчванията. Освен това, би трябвало да се търси финансиране за внедряване на технологии за хващане и потребление на въглеродния диоксид в Маришкия басейн.

„ Тръгвам си по-малко черноглед, в сравнение с влязох в тази постройка “, сподели и Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР