Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна в Солун и

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна в Солун и
Коментари Харесай

Майк Помпео кацна на 90 км от България

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо дойде в Солун и се чака да се срещне с гръцкия си сътрудник Никос Дендиас, оповестяват вестник " Катимерини " и организация Асошиейтед прес.

По време на визитата си в Гърция - втора за по-малко от година, се чака Помпейо да се концентрира върху задълбочаването на двустранното военно съдействие и гръцките проекти за покупки за потребностите на защитата, както и да направи оценка на напрежението с Турция и развиването на събитията в източно Средиземно море.

Често напрегнатите връзки сред Гърция и Турция се утежниха внезапно тази година, поради спор за морските граници и правата за употреба на енергийни находища в Източното Средиземноморие. Драматичната ескалация на напрежение докара до опасения от война сред двете страни членки на НАТО, показва Асошиейтед прес. Турция изпрати проучвателен транспортен съд, съпроводен от военни плавателни съдове, за сеизмични изследвания в зона, за която Гърция твърди, че е част от нейния континентален шелф. Атина изпрати свои военни кораби в региона, напомня организацията.

Страните членки на Европейски Съюз следва да обсъдят налагане на наказания на Турция поради дейностите й, показва АП.

В изказване, което оповести по отношение на визитата на Помпейо в Гърция, Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че Гърция е значим сътрудник, с който Съединени американски щати споделят съществени стратегически цели. Съединени американски щати считат Гърция за дирек на стабилността в Източното Средиземноморие и Западните Балкани и жизненоважен сътрудник за укрепването на сигурността и просперитета в района, се споделя в изказването. Ние сме ангажирани да поддържаме сигурността в Гърция, просперитета и демокрацията, се споделя в него.

Часове преди да отпътува към Гърция, Помпейо разиска намаляването на напрежението в източно Средиземно море с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Помпейо написа в Туитър, че е разговарял със Столтенберг и е подчертал значимостта от единение в НАТО.

На фона на напрежението Гърция разгласи идни огромни покупки за потребностите на армията, в това число изтребители от Франция, както и военни кораби, хеликоптери и оръжейни системи, отбелязва АП.

Майк Помпейо е първият американски държавен секретар, който посещава втория по величина гръцки град Солун. Това ще бъде първата спирка от петдневната му европейска обиколка, включваща още визити в Италия, Ватикана и Хърватия.

Мерките за сигурност в Солун са затегнати, а мястото на срещата на Помпейо с гръцкия му сътрудник Дендиас бе променено от съображения за сигурност, оповестиха управляващите. Тази вечер в Солун е плануван митинг против визитата, осведоми АП.

По време на визитата в Солун Майк Помпейо ще подпише двустранно съглашение в областта на науката и технологиите, и ще се срещне с бизнес водачи от енергийния бранш за диалози по отношение на значимостта на диверсификацията на енергийните запаси и инфраструктурните планове в Гърция. Помпейо ще се причисли и към локалната еврейска общественост в отбелязването на празника Йом Кипур.

По-късно през днешния ден американският държавен секретар ще отпътува към остров Крит, с цел да посети военноморската база в Суда и ще се срещне с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР