Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Турция и Унгария

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Турция и Унгария
Коментари Харесай

Блинкен: Въпросът за F-16 не е свързан с одобрението на Турция за кандидатурата на Швеция за НАТО

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани Турция и Унгария да одобрят участието на Швеция в НАТО, като съобщи, че няма връзка сред кандидатурата на Стокхолм и модернизацията на F-16, изисквано от Анкара.


Блинкен твърди, че администрацията не е свързвала двата въпроса, само че призна, че някои американски законодатели са го създали. Президентът Джо Байдън косвено свърза двата въпроса в телефонен диалог с президента Реджеп Тайип Ердоган в понеделник.

" Говорих с Ердоган и той към момента желае да работим по нещо по отношение на F-16. Казах му, че желаеме да сключим договорка за Швеция. Така че дано да го създадем ", сподели Байдън.

Все отново Блинкен настоя, че двата въпроса са разнообразни.

" По наша преценка и двата въпроса са от жизненоважно значение за европейската сигурност ", съобщи Блинкен пред кореспонденти на взаимна конференция в северния шведски град Лулеа с шведския министър-председател Улф Кристерсон. " Смятаме, че и двете би трябвало да се придвижат допустимо най-бързо, т.е. присъединението на Швеция към НАТО и по-широкото напредване на пакета за F-16 за Турция ".

По-рано този месец шведските законодатели одобриха законопроект за стягане на законите на страната за битка с тероризма в опит Стокхолм да отговори на опасенията на Турция за сигурността й по отношение на участието на Швеция в НАТО.

Преразглеждането включва наказване отнемане от независимост до четири години за лица, наказани за присъединяване в екстремистка организация по метод, който има за цел да насърчи, укрепи или поддържа терорстична група. Наказанието обаче може да бъде увеличено до осем години, когато закононарушението се смята за тежко./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР