Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова десетки държави да

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова десетки държави да
Коментари Харесай

САЩ създаде коалиция срещу фентанила

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани десетки страни да работят дружно в битката със синтетичните опиати, само че Китай, упрекван от Вашингтон за епидемията от пристрастяване, осъди напъните, съобщи Агенция Франс Прес.

Откривайки нова водена от Съединени американски щати „ коалиция “ против бича, Блинкен сподели на министри от повече от 80 страни, че Съединените щати, където близо 110 000 американци починаха предходната година от свръхдози опиати, най-вече от фентанил и други синтетични опиоиди, са „ канарче във въглищната мина ".

„ След като наситиха пазара на Съединените щати, транснационалните незаконни предприятия се насочват другаде, с цел да усилят облагите си “, сподели Блинкен.

„ Ако не действаме дружно с гневна неотложност, повече градове по света ще поемат пагубните разноски “, следени в Съединените щати, сподели той.

Пристрастяването на американците се усили през 90-те години на предишния век, когато болкоуспокояващите бяха нападателно пуснати на пазара от стремящи се към облага фармацевтични компании, с несъразмерен резултат върху ветераните от войните на Съединени американски щати в Ирак и Афганистан.

Тъй като пристрастяването към опиатите ставаше все по-ясно, Съединените щати оказаха напън върху Китай, главният източник на фентанил, да забрани износа, което направи през 2019 година

Но Китай към момента е главен производител на прекурсорни химикали, които по-късно се изпращат до Мексико и Централна Америка, където картелите създават фентанил за контрабанда в Съединените щати.

След като Китай от ден на ден се възприема като неприятелски в Съединените щати, законодателите още веднъж хвърлиха виновността върху Пекин. Някои републиканци даже приканиха за военни дейности против картелите в Мексико.

Китай отхвърли покана за присъединяване, заявявайки, че има вяра в интернационалното съдействие против опиатите, само че че Съединените щати са изпратили неправилно обръщение, като са наложили наказания на китайски компании поради фентанила.

Китай " твърдо се опълчва на очернянето и нападението на други страни или налагането на едностранни наказания на други страни в името на битката с опиатите ", сподели представителят на външното министерство Уанг Уенбин в Пекин.

Тод Робинсън, помощник-държавен секретар на Съединени американски щати по въпросите на интернационалния наркотрафик и правоприлагането, сподели, че Съединените щати ще приветстват присъединяване на Китай в бъдещи срещи и се надяват, че други страни ще протегнат ръка към Пекин.

„ Част от повода, заради която се опитваме да обединим тази коалиция, е да ангажираме други страни в напъните им против тези вериги за доставки и част от тяхната отговорност ще бъде да се ангажират с КНР “, сподели той.

Блинкен имплицитно призна, че дейностите на Китай сами по себе си няма да сложат завършек на епидемията.

„ Когато едно държавно управление нападателно лимитира химикал прекурсор, трафикантите просто го купуват другаде “, сподели той.

Южнокорейският външен министър Парк Джин уточни, че Ковид-19 е посочил нуждата от световна съгласуваност във връзка с зараждащи епидемии, в това число опиати.

„ Някога се гордеехме, че сме страна без опиати. Но през днешния ден сме очевидци на доста нарастване на използването им, изключително измежду нашите младежи “, добави той.

Блинкен посочи, че обединението също ще прегледа най-хубавите практики в страната за лекуване на пристрастяване.

Членовете на обединението ще се срещнат персонално през септември в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации, добави той.

Новата група ще се занимава и с други синтетични опиати, в това число каптагон, амфетаминоподобният стимулант, който се усили в арабските страни, в това число Саудитска Арабия, която взе участие в срещата в петък.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР