Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и шефът на Пентагона

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и шефът на Пентагона
Коментари Харесай

Блинкен и Остин посетиха Австралия на последния етап от тихоокеанския си блиц

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и шефът на Пентагона Лойд Остин се срещнаха с министър-председателя на Австралия по време на последния стадий от тихоокеанската си обиколка, целяща да укрепи позициите на Вашингтон в района.


Съединените щати усилват напъните си за възобновяване на ангажираността си в южната част на Тихия океан, където Китай се трансформира в възходяща дипломатическа и военна мощ.


Пътуването на Блинкен до Бризбейн закрива дипломатическа задача, в границите на която той посети също Тонга и Нова Зеландия, а министърът на защитата на Съединени американски щати Остин дойде от Папуа Нова Гвинея.

Американското дуо се срещна с министър-председателя Антъни Албанезе, министъра на външните работи Пени Уонг и министъра на защитата Ричард Марлес преди формалните диалози, които ще се проведат в събота.

Въпреки че се чака военното съдействие да господства в полемиките, Блинкен употребява пътуването, с цел да даде знак, че въпроси като изменението на климата и сигурността на веригата за доставки също заемат значимо място в дневния ред.

Преходът към чиста сила бързо се трансформира в " дирек " на алианса сред Съединени американски щати и Австралия, съобщи Блинкен по време на посещаване в Tritium, локално дружество, произвеждащо зарядни устройства за електрически транспортни средства.

" Всичко се свежда до това да разполагаме с технологията, с цел да работим с комерсиална цел ", сподели той пред кореспонденти.


Съединените щати преглеждат Австралия като потребен другар в устрема си да отслабят господстващото състояние на Пекин в нововъзникващите браншове за чиста сила, като да вземем за пример производството на електрически транспортни средства.

Австралия е един от най-големите производители на литий в света - основен съставен елемент на акумулаторните акумулатори - само че понастоящем изпраща по-голямата част от своята руда за преправка в Китай.

" Съединените щати търсят разновидности за доставяне с сериозни технологии и техни съставни елементи от съюзнически страни вместо от Китай ", споделя откривателят Том Корбен от Центъра за проучване на Съединените щати към университета в Сидни.

" Това се отнася както за климата, по този начин и за защитата - като се има поради акцентът, който се слага върху неща като акумулатори от ново потомство ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Изменението на климата също се трансформира в независима опасност за сигурността, защото жертвите на все по-тежките естествени бедствия в Австралия и по-широкия Тихоокеански район се усилват.

Корбен съобщи, че полемиките са опция за уточняване на детайлностите по пакта AUKUS - зараждащ се боен пакт сред Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати.

В рамките на " първия дирек " на съглашението Австралия ще придобие флот от подводници с нуклеарни мотори, което се счита за едно от най-големите военни усъвършенствания в историята на страната.

Сега вниманието се насочва към " втори дирек ", който е обвързван с кибервойната, изкуствения разсъдък и създаването на хиперзвукови ракети.

Друг основен въпрос, който евентуално ще бъде издигнат, е обвързван с напъните за подсилване на дългогодишните връзки с тихоокеанските страни, които са нападателно ухажвани от Китай.

Два дни откакто Блинкен напусна Тонга, китайският болничен транспортен съд " Peace Ark " дебаркира в столицата Нуку " алофа, където ще предложи безвъзмездни здравни услуги на хиляди пациенти.

Корабът идва в островното кралство, откакто посети Кирибати, а също по този начин ще плава до Соломоновите острови и Вануату.

Ръководителят на Пентагона Остин идва в Австралия от Порт Морсби, където Съединени американски щати подписаха съглашение в региона на защитата по-рано тази година, даващо на войските достъп до основни военни уреди.

" Всичко това се вписва в по-широките старания за повишение на устойчивостта на силите на Съединени американски щати в Индо-Тихоокеанския район посредством фрапантно увеличение на броя на местата, които китайските военни би трябвало да преглеждат ", сподели Корбен. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР