Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приключва кратката си обиколка

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приключва кратката си обиколка
Коментари Харесай

САЩ с много важна новина за НАТО. Решението

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън завършва късата си обиколка в трите балтийски страни, която има за цел да увери тези някогашни руски републики и сегашни членове на НАТО, че Алиансът ще подсигурява сигурността им, на фона на продължаващата с цялостна мощ война на Русия против Украйна, заяви Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Блинкън се срещна с високопоставени представители на естонските управляващи в Талин през днешния ден - ден откакто изслуша апелите на Литва и Латвия за повече поддръжка и по-голямо наличие на войски на Съединените щати и НАТО за въздържане на Русия. " Ще пазиме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО, в случай че бъде атакувана, в случай че е обект на експанзия ", даде обещание държавният секретар на Съединени американски щати пред министърката на външните работи на Естония Ева-Мария Лийметс.

Тя от своя страна осъди съветската инвазия, наричайки я директна опасност за Европа и изключително за трите балтийски страни. " Тъй като обстановката със сигурността в Европа се промени, ние би трябвало да продължим да укрепваме отбранителната и възпиращата позиция тук, в НАТО, изключително на източния фланг ", акцентира Лийметс.

Естонската премиерка Кая Калас прикани всички съветски и беларуски банки да бъдат изключени от интернационалната разплащателна система СУИФТ (SWIFT) и използването на криптовалутите в двете страни да бъде лимитирана, с цел да не се употребяват пробойни в глобите, съобщи Ройтерс.

" Нашият фокус би трябвало да бъде върху цялостната изолираност на Русия от свободния свят ", съобщи Калас на взаимна конференция с Блинкън. Докато войната в Украйна бушува, водачите и на трите балтийски страни показаха сериозна угриженост по отношение на желанията на съветския президент Владимир Путин по отношение на техните страни - някогашни руски републики които в този момент са съдружници на Запада, отбелязва АП.

" Вече нямаме илюзии за Русия на Путин ", сподели латвийският външен министър Едгарс Ринкевич през вчерашния ден в Рига. " Не виждаме никаква основателна причина да допускаме, че Русия може да промени политиката си ", добави той.

Литовският президент Гитанес Науседа сподели пред Блинкън във Вилнюс, че политиката на въздържане към този момент не е задоволителна и че в този момент е нужна " изнесена напред защита ".

" Путин няма да спре в Украйна, в случай че не бъде спрян ", предизвести Науседа. Спомените за руското ръководство са към момента пресни в Прибалтика и след съветското навлизане в Украйна предишния месец НАТО бързо предприе дейности за увеличение на своето военно наличие в тези страни на източния си фланг, а Съединени американски щати дадоха обещание им спомагателна поддръжка, отбелязва АП.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР