Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се срещна с

...
Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се срещна с
Коментари Харесай

Американският дипломат Блинкен се среща с турския външен министър за трудни преговори Израел-Газа

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се срещна с турския си сътрудник, до момента в който продължава предизвикателна обиколка в Близкия изток, ориентирана към облекчение на районното напрежение към войната Израел-Хамас.

Блинкен се срещна с турския външен министър Хакан Фидан за два часа и половина в понеделник сутринта в Анкара, само че беше отритнат от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Продължете да четете

лист от 4 елементаТурският президент Ердоган споделя на про-палестинското заседание Израел е „ окупатор “ Турция безшумно чества 100-годишнината „ Конвой на свободата “ към американската военна база в Турция приканва за преустановяване на огъня в Газа Турция напомня посланика в Израел поради „ филантропичната покруса в Газа “ завършек на списъка

„ Основната задача на Блинкен беше да завоюва повече време [за Израел] “, сподели пред Ал Джазира Тамер Кармут, професор по социална политика в Института за следдипломни проучвания в Доха. „ И турците знаят това. Ето за какво получи този леден банкет. “

Пътуването на Блинкен до Турция следва напрегнати срещи с арабски водачи в Ирак, Палестина и Йордания през уикенда.

Арабски и мюсюлмански водачи показаха отчаяние от непоколебимата поддръжка на Вашингтон за Израел, до момента в който продължава едномесечното си нахлуване против Газа, убивайки близо 10 000 души, повече от една трета от които деца.

Вашингтон поддържа нуждата от „ филантропична пауза “ на боевете, само че не се причисли към огромна част от света в апела за цялостно помирение.

Мисията на Блинкен, втората му в района от началото на войната, откри лимитирана поддръжка за напъните му да овладее радиоактивните последствия. Израел отхвърли натиска на Съединени американски щати за прекъсване на боевете, до момента в който арабските и мюсюлманските страни настояха за неотложно преустановяване на огъня, с цел да се понижат възходящите жертви в Газа.

Ресул Сердар от Ал Джазира, репортаж от Анкара, допусна, че Блинкен и Фидан са намерили малко точки на единодушие.

„ Страната на Съединени американски щати се опита да убеди турските публични лица да окажат по-голям напън върху Хамас и да го накарат да освободи пленниците “, сподели той. „ Но турската позиция беше доста ясна по този въпрос. Те споделиха, че освобождението на пандизчии би трябвало да бъде взаимно, при което Хамас освобождава пленници, а Израел освобождава палестински пандизчии. “

„ Турция също изиска абсолютно преустановяване на огъня и сподели, че би трябвало да има интернационален механизъм за съблюдаване на примирието, за което Анкара ще бъде поръчител “, продължи Сердар. „ Но не сме чули нищо за преустановяване на огъня от Блинкен. Той употребява фразата филантропична пауза и турската страна му сподели, че това не е задоволително. “


Турция, която е стратегически съдружник на Съединени американски щати макар многочислените разриви във външната политика, е един от най-яростните критици на Израел в района от експлоадирането на войната, обвинявайки Израел, че се държи като „ военнопрестъпник “ и е направил „ кръвопролитие “.

В събота Анкара отзова своя дипломат от Тел Авив, като Ердоган сподели, че е „ отписал “ работата с Нетаняху.

Турският водач насочи също толкоз остри рецензии към западните сили, които поддържат Израел на фона на кръвопролитията в Газа.

„ Тези, които проливат крокодилски сълзи за цивилните, убити във войната сред Украйна и Русия, в този момент безшумно следят убийството на хиляди почтени деца “, сподели Ердоган предишния месец.


Обществен яд

Разочарованието на Турция от Вашингтон беше ясно показано по време на визитата на Блинкен.

В явно неуважение, Ердоган заряза Блинкен, с цел да пътува из североизточна Турция, оставяйки го да се срещне с външния си министър.

Часове преди идването на Blinken, стотици стачкуващи се събраха пред въздушна база, която е хазаин на американски войски в Югоизточна Турция. Съобщава се, че полицията е разпръснала митингите със сълзотворен газ и туби с вода.

„ Тук има голямо неодобрение “, сподели кореспондентът на Ал Джазира Ресул Сердар, репортаж от Анкара. „ Организаторите [на протеста] се пробват да окажат голям напън върху държавните управления на Съединени американски щати и Турция да спрат войната в Газа. “


Разриви във външната политика

Обтегнатите връзки на Съединени американски щати с Турция предшестват войната сред Хамас и Газа, като двете страни враждуват по външнополитически въпроси, вариращи от НАТО до Ирак.

Анкара е разочарована от забавянето на утвърждението от Конгреса на Съединени американски щати за договорка на стойност 20 милиарда $ за 40 изтребителя F-16. Вашингтон чака Турция да ратифицира кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

В допълнение към напрежението, Съединени американски щати ускориха глобите против турски организации, за които настояват, че оказват помощ на Русия да избегне глобите и да внася артикули, свързани с войната.

Турция също е ядосана от поддръжката на Съединени американски щати за кюрдските бойци в Сирия, които се биеха с ИДИЛ (ISIS), само че които Анкара преглежда като част от въоръжената формация Кюрдска работническа партия (PKK), неразрешена от Турция, Съединени американски щати и Европейски съюз.


Роля на медиатор

Докато войната в Газа се проточи, Ердоган се опита да нарежда Турция като медиатор за прекъсване на насилието и прекосяване към самостоятелна палестинска страна.

Той сподели, че Анкара „ работи зад кулисите “ с районните съдружници за подписване на помирение и обезпечаване на непрестанен поток от филантропична помощ в Газа.

„ Наш приоритет е бързото определяне на филантропично преустановяване на огъня “, сподели Ердоган в петък, добавяйки, че Турция работи върху „ нови механизми, които ще подсигуряват сигурността на всички, без значение дали са мюсюлмани, християни или евреи “. < /p>

„ Нашите старания да поставим основите за интернационална мирна конференция не престават “, сподели той.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР