Държавният монополист Saudi Aramco ще увеличи доставките на суров петрол

...
Държавният монополист Saudi Aramco ще увеличи доставките на суров петрол
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обяви, че ще залее пазара с петрол от април

Държавният монополист Saudi Aramco ще усили доставките на недопечен нефт в страната и чужбина до 12.3 милиарда барела дневно, заяви изпълнителният шеф Амин Насер. Това ще стане от април, откакто изтече съглашението на групата ОПЕК+ за ограничение на добивите за управление на цените.

В момента Aramco добива към 9.7 млн. барела, а съгласно Насер през април ще го усили до " 300 хиляди барела дневно над оптималния потенциал на компанията от 12 милиона барела дневно ".

Договорката е да предоставим тези количества на клиентите си, започвайки от 1 април, добавя той в известие, представено от " Ройтерс ".

Конкретните размери в другите дни и седмици ще зависят от съществуването на мощности за депозиране.

Това е невиждано нарастване на добива от 2.4 млн. барела дневно, като се има поради, че на последните договаряния с Русия, Азербайджан и Казахстан в петък се правеше опит да се контракти стесняване с 1.5 млн. барела на изкарваното на пазара количество.

За трите години на съглашението добивът бе дейно понижен с 2.1 млн. барела дневно, като водеща роля играеше Саудитска Арабия. На моменти тя обещаваше и едностранно да надвиши квотата си за редуциране единствено с цел да държи по-високи цените.

След като руснаците се отхвърлиха, всички ограничавания за ОПЕК отпадат и всяка страна стартира борба за опазване на пазарния си дял и продобиване на нови клиенти. Aramco към този момент насочи неповторимо с размера на понижените цени предложение за клиентите си в Азия и Северозападна Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР