Държавният глава се срещна с министъра на енергетиката и природните

...
Държавният глава се срещна с министъра на енергетиката и природните
Коментари Харесай

Президентът Радев: Енергийното сътрудничество между България и Турция е от ключово значение за диверсификацията на източниците за Европа

Държавният глава се срещна с министъра на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез

България и Турция споделят обща отговорност за реализиране на диверсификация на енергийните доставки освен за двете ни страни, само че и за района и Европа. Подписаното през днешния ден съглашение за достъп на България до турската газопреносна система и терминали е стъпка напред към повишение на енергийната сигурност и израз на добросъседство и доверие. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща на „ Дондуков “ 2 с министъра на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез. В диалога взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Посещението на министър Дьонмез в София е в продължение на контрактуваното сред българския държавен глава Румен Радев и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган следващо задълбочаване на двустранните връзки в областта на енергетиката. Двамата президенти се срещнаха на 9 декември м. година

Румен Радев означи, че единствено три седмици след визитата си в Истанбул с помощта на общата политическа воля с президента Ердоган се е стигнало до днешното сключване на съглашение за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания. Румен Радев посочи интензивната работа на енергийните министерства на двете страни за завършване на документа. „ Това съглашение е историческо за нашите страни, тъй като за пръв път се дава опция на непозната компания да получи достъп до газопреносната система и терминалите за полутечен газ на Турция “, съобщи Румен Радев, като акцентира новите вероятности за съдействие, които документът дава.

На срещата беше откроено и смисъла на обединяването на напъните на България и Турция за внедряване на нови технологии, на възобновими източници на сила, произвеждане на зелена сила и взаимния транспорт на енергийни запаси към Европа. Подобряване на свързаността на електропреносните системи на двете страни също беше тематика на диалога.

Румен Радев означи значимостта на плана „ Solidarity ring (STRING) “, който е по самодейност на България. Той сплотява взаимните старания за транспорт на спомагателни количества природен газ към Европа от различни източници като Южния газов кулоар, в това число Азербайджан и Турция, и който може да се осъществя с минимални средства. „ Газопреносната система на Турция има основна роля за реализацията на този план, който е извънредно значим за Европейски Съюз “, уточни президентът.

Министър Фатих Дьонмез съобщи, че в днешните условия на световни рецесии е невероятно страните да преодоляват компликациите независимо. „ Вярвам, че това съдействие сред България и Турция ще бъде образец и за страните от района “, добави той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР