Държавният глава издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от

...
Държавният глава издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от
Коментари Харесай

Румен Радев освободи Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор

Държавният глава издаде декрет за освобождението на Сотир Цацаров от длъжността основен прокурор. Това става по предложение на Висшия правосъден съвет и на съображение член 129, алинея 2 от Конституцията.

За нов основен прокурор Висш съдебен съвет избра Иван Гешев, а Цацаров поема Антикорупционната комисия.

На 11 декември със 165 гласа /ГЕРБ, "Обединени патриоти ", Движение за права и свободи, 27 от Българска социалистическа партия, "Воля " и петима независими/ Цацаров бе определен за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/. Против бяха 30, трима - "въздържал се ". Гласуваха 198 народни представители. Другият кандидат - Симеон Найденов от ПГ "Воля-Българските родолюбци ", получи 12 гласа в поддръжка, 42 - "против ", 136 се въздържаха. Сотир Цацаров бе препоръчан за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество от ГЕРБ и "Обединени патриоти ".

Основните акценти в концепцията на Сотир Цацаров са администрацията и ръководството на човешки запаси. Според него би трябвало да се понижи броят на чиновниците и да се направи преструктуриране на отделите. Той предлага да се сътвори Консултативен съвет от специалисти и учени, както и публичен съвет към КПКОНПИ. Освен това планува медиен мониторинг, като средство на комисията за навреме реагиране при данни за нарушавания. Цацаров предлага още смяна на декларациите за спор на ползи като се одобряват единни инструкции за попълването им.

Сотир Цацаров също по този начин счита, че е прекомерно необятен кръгът от лица на висши обществени длъжности, които са задължени да подават заявления за спор на ползи. По думите му изцяло унищожаване на категорията "общински съветници " от лицата задължени да подават заявления не е потребно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР