Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на военни машини

...
Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на военни машини
Коментари Харесай

Какви са способностите на бойната бронира машина „Stryker“?

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди възможната продажба на военни машини Stryker на България на стойност 1,5 милиарда $. Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността даде нужния документ, с който уведомява Конгреса за тази допустима продажба.


Какви благоприятни условия ще получат българските въоръжени сили, в случай че се стигне до сключване на контракт?


Stryker е осемколесна бронирана машина, която съчетава огнева мощност, подвижност на бойното поле, оцеляване и еластичност, с понижени логистични условия, съгласно Центърът за подкрепяне на комплектуването на армията на Съединени американски щати.

През 90-те години на предишния век американска войска взема решение, че се нуждае от по-мобилни ударни сили, които могат да бъдат ситуирани на всички места по света единствено за няколко дни. Това значи, че се нуждаят от транспортно средство, което да е добре въоръжено и бронирано, само че в същото време да е относително леко и задоволително малко, с цел да може да бъде транспортирано от товарен аероплан С-130.


Stryker е определен като платформа, към която армията може да построи тези сили. За пръв път машините от този вид се борят в Ирак през 2003 година

Бойната машина е кръстена по този метод в чест на двама носители на „ Медала на достойнството “: Стюарт С. Страйкър, служил през Втората международна война, и сержант Робърт Ф. Страйкър, служил във Виетнам.

Според американската войска има 18 разнообразни разновидността на Stryker. Някои от тях се употребяват най-вече за напредване на пехотинците по време на бойни дейности, до момента в който други са проектирани да носят въоръжение като 120-милиметрови минохвъргачки за обезпечаване на огнева поддръжка. Трети разполагат с 30-милиметрови или даже по-големи 105-милиметрови оръдия за пряк обстрел на вражеските войски.

Превозните средства Stryker имат солидна бронирана отбрана, могат да развиват скорост от 96 километра в час, като разполагат с централна система за напомпване на гумите. Машината транспортира пехотен отряд от девет души и екипаж от двама души. Базовият вид разполага с отдалечена оръжейна станция с картечница М2, 50-ти диаметър, или 40-милиметров гранатомет MK-19. Семейството бронирани транспортни средства Stryker натъртва на продуктивността, като понижава логистичния отпечатък и свежда до най-малко разноските за поддръжка.

Първоначално платформата е конструирана с корпуси с плоско дъно, които се оказват уязвими за спонтанни бомби и мини, употребявани от бунтовниците в Ирак. В отговор на този проблем армията поетапно ползва и концепцията за V-образно дъно в някои конфигурации.

Бойната машина може да бъде конфигурирана в редица разнообразни разновидности, в това число такива за потребление от инженери или като коли за спешна помощ.

Бронираните машини Stryker дават на бойците надеждна, изпитана в бойни условия платформа, която включва обилни усъвършенствания в оцеляването и качествата от първичното въвеждане на въоръжение през 2002 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР