Държавният бюджет за следващата година е сред първите и най-важни

...
Държавният бюджет за следващата година е сред първите и най-важни
Коментари Харесай

АБВ: Свръхпечалбата на частните енергодружества със закон да бъде взета в полза на държавата

Държавният бюджет за идната година е измежду първите и най-важни задания на новия парламент, съобщи ръководителят на АБВ Румен Петков и добави, че серията от оферти на АБВ ще бъдат направени пред обединението, към която партията принадлежи, „ Български напредък “. Пред медиите Петков изясни, че Бюджет 2023 би трябвало да подсигурява обществените задължения на страната - пенсиите и тяхното повишение, заплатите и техния растеж и гарантиране на средства за това. Като идващ акцент в бюджета за следващата година Румен Петков уточни превъзмогването на тежка несправедливост в енергийния бранш – неравнопоставеността сред държавните и частните електропроизводителни сдружения. Той изясни, че сега облагите от държавните сдружения (АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица 2 “) отиват (по закон) за обезщетения на бита и бизнеса. Това води до неспособност на държавните сдружения за развиване на енергийните мощности. Петков е безапелационен, че с цел да се подсигуряват ползите на страната, свръхпечалбата на частните енергийни дружества („ Марица 1 “, „ Марица 3 “, ВЕИ-тата, централите на Ковачки), със закон също, би трябвало да бъде взета в интерес на страната и преразпределена върху най-уязвените групи българската промишленост и българските консуматори.
Сред първите задания на новия парламент би трябвало да бъде надзор по въпроса за средствата от Европейски Съюз. Петков изясни, че няма нито една работеща стратегия към този момент трета година, откогато тече новият програмен интервал, което е риск за загуба на тези средства.
Важно е да се постави завършек на спекулациите за правосъдната промяна и правораздаването от страна на две от парламентарните групи, сподели още Петков. Пред сътрудниците от коалиция „ Български напредък “ АБВ ще упорства за самодейност за основаване на Съвет по правосъдната промяна с присъединяване на представители на Народното събрание, държавното управление и на правосъдната система.
Законът за създаване на Държавна организация „ Гражданска отбрана “ също неотложно би трябвало да влезе в пленарната зала, сподели Петков и уточни, че серия от събития и в последно време потвърждават нуждата от отбрана живота, здравето и имуществото на българските жители.
Петков е безапелационен също, че би трябвало да се възвърне действието на Законодателния съвет към ръководителя на Народното събрание, който ще подсигурява координацията и успеваемостта в законодателната самодейност.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР