Държавните ВиК дружества в страната са заплашени от фалит заради

...
Държавните ВиК дружества в страната са заплашени от фалит заради
Коментари Харесай

Криза! Оставаме без вода заради скъпия ток

Държавните ВиК сдружения в страната са застрашени от банкрут поради високата цена на електрическата енергия и неналичието на схващане от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране, която отхвърля да предприеме дейности, с които да отбрани операторите.

Това стана ясно на трета поред работна среща сред Министерство на регионалното развитие и КЕВР, съообщиха от районното министерство. В нея участваха зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков, Атанас Паскалев – консултант на районния министър, Кънчо Кънчев – изпълнителен шеф на „ Български ВиК Холдинг “ ЕАД, представители на Съюза на ВиК операторите в Република България и други От страна на КЕВР на срещата участваха ръководителят -Иван Иванов, както и членовете Пенка Трендафилова, Димитър Кочков, Ремзи Осман, шефът на Дирекция „ ВиК услуги “ в Комисията Ивайло Касчиев и други

Зам.-министър Валентин Граматиков напомни, че проблемите в бранш ВиК са съществени и скоро ще се стигне до обстановка, в която сдруженията просто няма да могат да извършват функционалностите си. „ Индикации, че предстоят проблеми с цената тока има още от лятото, само че не се започнаха никакви ограничения от страна на регулаторния орган “, уточни зам.-министър Граматиков и подсети за изписаните писма и срещи по въпроса. „ Възможността от 1 януари да влязат в действие новите бизнес проекти е нулева. Затова ни би трябвало нова цена незабавно “, съобщи той.

Директорът на ВиК холдинга Кънчо Кънчев също сигнализира за трагичната обстановка в бранша и означи, че цените на тока не дават отговор по никакъв метод на плановете, заложени в настоящите бизнес проекти на сдруженията. В момента сдруженията под шапката на ВиК холдинга заплащат приблизително с над 303 лева повече за ток, по отношение на одобрената в бизнесплановете цена от 82 лева Заради голямата разлика те са задлъжнели с над 18 млн.лв. към снабдители на ел. сила. „ Почти всички електроразпределните сдружения са пуснали писма, с които заплашват да стартират да стопират тока, в случай че ВиК операторите не платят “, призна Кънчев. Според него, в случай че не се вземат ограничения има риск задълженията за ток да скочат до 140 млн.лв.

Управителят на ВиК –Враца Ангел Престойски сигнализира, че към 20 сдружения са застрашени да изпаднат в несъстоятелност, а това значи банкрут. В тази обстановка те няма да могат да обслужват популацията в редица обитаеми места. „ Още преди шест месеца ние сме алармирали КЕВР за проблемите, които ще излязат на дневен ред незабавно след нарастването на тока. Докато се вземат ограничения, няма да има сдружения, всички ще си хвърлим оставките “, искрено призна той.

Управителят на ВиК – Видин, Георги Владов, сигнализира за още един проблем – нарастването на минималната работна заплата от 1 януари следващата година. Така с изключение на непостижими сметки за ток, сдруженията ще би трябвало да намерят средства и за по-високи заплати, т.е. още дефицити. „ Трябва ни нова цена от 1 януари. Стигнали сме дъното. Хората ще стартират да напущат работа и най-после ще останем единствено шефовете на ВиК сдруженията, които ще заключат вратата, когато банкрутират “, съобщи Владов. По думите му изпадането на ВиК операторите в неплатежоспособност крие риск от неуспех на плановете по Оперативна стратегия „ Околна среда “ за ремонт и модернизиране на ВиК мрежите. Държавата ще загуби милиарди и шанса за нови мрежи. Според него има закъснение по приемането на бизнес проектите. Освен това не се съблюдават и наредбите на нормативната уредба, в която има ясни периоди за тази активност.

Съветникът на министър Комитова – Атанас Паскалев, вижда три разновидността за излаз от рецесията. Първият е да се започва член 19 от Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Той регламентира процедура за преразглеждане на цените да се открива от комисията служебно или по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, което значително трансформира приходите и стопански обоснованите разноски на ВиК операторите. Второто е ускорение на процедурите по приемане на бизнес проектите на операторите и трето, понижаване от 6 на 3 месеца периодите, които се вземат поради разноските при образуване на цените на услугите.

Според ръководителят на КЕВР- Иван Иванов единственият късмет за справяне със обстановката е въвеждането на обезщетителен механизъм от страна на страната. Според него и специалистите на КЕВР използването на чл.19 от Закона е невероятно, защото сега има стартирана процедура по утвърждение на новите бизнес проекти на сдруженията, в които са заложени разнообразни от сегашните цени. А те плануват нарастване на заплатите в бранша, както и отразяват новите цени на тока. Не може обаче да се каже в какъв период тези проекти ще бъдат признати.

Членът на КЕВР Ремзи Осман е на мнение, че трябват незабавни законодателни промени, с които проблемите да се решат.

„ Срещата беше изцяло безпредметна. Ние сме се съветвали с адвокати по отношение на използването на член 19, като при предпочитание регулатора може да приложи това деяние от 1 януари до влизането в действие на новите бизнес проекти “, обърна се към хората от КЕВР зам.-министър Граматиков.

Той подсети, че към момента КЕВР не е одобрила нито един бизнес проект на ВиК сдружение, макар, че са импортирани от края на месец юни 2021 година Шансът това да се случи до нова година е нулев. „ Активирането на член 19 и нова цена от 1 януари е единствената опция да избегнем проблемите. Разбира се, ще търсим и компесаторен механизъм “, заключи още заместник-регионалният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР