Държавните органи и институции са създадени, за да работят и

...
Държавните органи и институции са създадени, за да работят и
Коментари Харесай

ПП: Нужна е смяна на състава на КЗК

Държавните органи и институции са основани, с цел да работят и да служат дейно на жителите.

В България обаче постоянно се повдига въпросът, дали регулаторните органи не са политически подвластни. Бързината и успеваемостта на тяхната работа се дефинират от жителите като извънредно незадоволителни, а за огромна част от популацията сходни институции се възприемат просто като държавни хранилки.

Един от целите на „ Продължаваме Промяната ” е да реформира неработещите държавни структури и органи, тъй че в тях да работят компетентни и самостоятелни хора, които да извършват отговорностите си по съвест и съгласно закона. Една от структурите, нуждаещи се от промяна и промяна на състава, защото се е провалила в очите на обществото и бизнеса, е Комисията за защита на конкуренцията.

Комисия за защита на конкуренцията е профилиран държавен орган, който е оправомощен да ползва Закона за защита на конкуренцията, Закона за публичните поръчки и Закона за концесиите. Комисията би трябвало да проверява случаи и да открива, дали са осъществени нарушавания на свободната конкуренция. При възлагането на публични поръчки или концесии, комисията е органът, който се произнася по жалбите за незаконност на решения и дейности на възложители или концеденти.

Макар по определение Комисия за защита на конкуренцията да е самостоятелен държавен орган, профилиран в горепосочените действия, през последните години, обществото става очевидец на противоположното. Знаков случай, обвързван с работата на комисията, в който личи политическа взаимозависимост, беше договорката сред “Eврохолд ” и “ЧЕЗ ”. Комисията в началото не разрешава договорката сред двете сдружения, а след това след изминал диалог, от който се чуват нареждания от някогашния министър председател Бойко Борисов, Комисия за защита на конкуренцията трансформира внезапно позицията си и декларира, че договорката не е опасност за конкуренцията.

В случая притеснителна е освен промяната на позицията в резултат на зародилия скандал, само че и самата имитация на някогашния министър-председател „ Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор) по “Еврохолд ”, на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене, това е доста значимо. ” В продължение на абсурда, Борисов даже дава образец за добре свършена работа, като приказва по този начин, като че ли той е член от състава на Комисия за защита на конкуренцията. Друг абсурден случай е придобиването на „ Нова броудкастинг груп “ и съмнителните условия към договорката.

Въпреки, че мандатът на сегашния състав на Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да е от дълго време изминал, самата Комисия за защита на конкуренцията е предложила удължение на същия. Предложението е било утвърдено от предходния парламент, с което още един път проличават връзките сред актуалните членове на Комисия за защита на конкуренцията и някогашните ръководещи.

Неефективните резултати, които актуалният състав демонстрира, както и цялостната липса на надзор в сферата, уронват репутацията на България пред задгранични вложители. Това постанова незабавната нужда от промяна на състава. „ Продължаваме Промяната ” предлага връщане на мандата от 5 години, с цел да не ставаме свидетли на „ сграбчване във властта ”. В момента мандатът на комисията е 7 години, а резултатите, които демонстрират актуалните членове, са незадоволителни. Много от съвещанията даже не са се провеждали поради отсъствия на ръководител и заместник-председател. С оглед на това, „ Продългаваме смяната ” предлага разширение на председателския екип до един ръководител и двама заместник-председатели, а условието за професионален стаж ще бъде увеличено от 5 на 7 години, защото точно професионалните характерности са от основно значение, с цел да проработят институции като тази в интерес на обществото, като обезпечават отворена и конкурентна среда за бизнеса и сигурност за потребителите.

Днес, на първо четене в Народно заседание промените се одобриха. Следва разглеждане в комисия и второ четене в зала преди измененията дефинитивно да влязат в действие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР