Държавната ТЕЦ Марица Изток е готова да пусне още един

...
Държавната ТЕЦ Марица Изток е готова да пусне още един
Коментари Харесай

Държавната ТЕЦ готова да пусне още един блок за свободния пазар

Държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток " е подготвена да пусне още един блок, който да работи за свободния пазар на електрическа енергия. Досега тя работеше с два блока - един за битовия пазар - за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електрическа енергия,и втори - за свободния пазар. След създадената пазарна обстановка с рекордно високи цени на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса и опциите за осъществяване на спомагателни доходи от страна на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД, управлението на Министерството на енергетиката поддържа деен разговор с управлението на централата. В резултат на извършените диалози, през вчерашния ден, 3 август, на цялостна мощ е пуснат трети блок на централата – 210 MW.

Количеството създадена електрическа енергия се продава през днешния ден на пазара „ Ден напред “ на Българската самостоятелна енергийна борса. В резултат на това включване, цената на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ към този момент е 258 лв/МВтч, което е понижение с към 70 лева по отношение на вчерашните стойности.

Ръководството на Министерството на енергетиката смята, че при такава пазарна обстановка ТЕЦ-ът би трябвало да работи на оптимално вероятната техническа мощ.  Независимо от обстоятелството, че това са задания на оперативното ръководство на сдружението, което е ангажимент както на неговото управление, по този начин и на управлението на Българския енергиен холдинг, Министерството на енергетиката следи от близко обстановката и подхваща дейни ограничения за включването на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ на свободния пазар в актуалната пазарна обстановка.

 От БЕХ посочват, че с изключение на към този момент работещите три блока, „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ има подготвеност да пусне и четвъртия.

Днес нaциoнaлнo пpeдcтaвeнитe paбoтoдaтeлcĸи opгaнизaции написаха яростно писмо, в което се споделя, че чe дъpжaвната TEЦ ce дъpжи yмишлeнo нa ниcĸo пpoизвoдcтвo, ĸoeтo cъздaвa дeфицит и цeнaтa нa тoĸa нa ceгмeнт „ Дeн нaпpeд “ нa eнepгийнaтa бopca, пo дaнни нa бизнeca, вeчe дocтигa 400 лева зa мeгaвaтчac зa няĸoи чacoвe yтpe. Πpи тaзи cитyaция гoлeмитe индycтpиaлни ĸoнcyмaтopи зaявиxa, чe зaпoчвaт пocтeпeннo дa изĸлючвaт мoщнocти зapaди peĸopднo виcoĸaтa цeнa и са подготвени да стартират народен митинг.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР