Държавната търговска гимназия в Свищов чества 133 години от създаването

...
Държавната търговска гимназия в Свищов чества 133 години от създаването
Коментари Харесай

Държавната търговска гимназия в Свищов чества 133 години от създаването й

Държавната комерсиална гимназия в Свищов празнува 133 години от основаването на образователното заведение.

Празничните изяви стартираха на 7 февруари, в Художествената изложба „ Николай Павлович “ в крайдунавския град с разкриване на галерия.

На 8 февруари, факелно шествие озари пътя от Професионалната държавна комерсиална гимназия до паметника на „ Дарителите “, в центъра на града. С този жест възпитаници и учители се преклониха пред делото на своя патрон Димитър Хадживасилев, който през 1885 година прави подаяние от 240 хиляди лв., за основаване на държавно учебно заведение, в което да се преподава политическа спестовност и с което слага началото на икономическото обучение у нас.

На 9 февруари празничният ден стартира с церемониален обред по повдигане на знамената и бяха положени цветя пред паметника на Дарителя, в красивата постройка на учебното заведение. Представители на община Свищов бяха шефът на дирекция „ Култура и културно завещание “ Росен Маринов и шеф отдел „ Образование “ Румяна Кузева, които връчиха и приветствен адрес от името на кмета на града Генчо Генчев.

След формалната част, учениците от компетентност „ Организатор на туристическа агентска активност “ бяха подготвили екскурзоводска сказка за гостите, посредством която демонстрираха познания и умения добити по време на своето образование. По същото време в учебното заведение бяха открити Кръгла маса „ Предизвикателствата пред дребния и междинен бизнес “, с присъединяване на сегашни и бъдещи бизнесмени, проведена от учебно-тренировъчните компании при ПДТГ, както и спор по тематиката за равенството сред половете, който насочи вниманието върху битката против разликата в заплащането на мъжете и дамите. За поредна година започва и обичайния баскетболен шампионат „ За купата на Дарителя “, който се организира в Спортен комплекс „ Свищов “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР