Държавната компания Булгартрансгаз ЕАД придоби официално 20% от капитала на

...
Държавната компания Булгартрансгаз ЕАД придоби официално 20% от капитала на
Коментари Харесай

Булгартрансгаз придоби 20% от терминала край Александруполис


Държавната компания " Булгартрансгаз " ЕАД закупи публично 20% от капитала на " Газтрейд С.А. " - компанията - строител на терминала за полутечен природен газ край гръцкия град Александруполис. В Атина за събитието бяха министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис. Традиционно визитата бе отразено с видео на страницата на Борисов във Facebook.

" Газтрейд " ще построи високотехнологичен плаващ терминал 17.6 км от пристанището в Александруполис за приемане, предпазване и регазификация на полутечен природен газ. Планираният потенциал на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6.1 милиарда куб.м годишно. Капацитетът за предпазване е 170 хиляди куб.м полутечен природен газ. Планира се комерсиалната употреба на оборудването да стартира до края на 2022 година

Не единствено че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават главен енергиен хъб - и " Александруполис ", и " Балкан ", зарадва се Борисов по време на формалната гала. Това, по думите му, ще е опция и за Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватия да диверсифицират доставките си, " да има същинска борса, това е доста добре за стопанските системи, за бита, а и за пакта за зелена сила “. " Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката, когато се обръща посоката, постоянно е мъчно - провокира протести, революции, раздразнения ", разяснява още Борисов.

При подписването изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов разгласи, че построяването на терминала за полутечен газ добавя осъществяването на концепцията за газов хъб " Балкан ". От строителя на терминала показват, че оборудването добавя изграждащия се сега интерконектор сред България и Гърция, през който газ ще може да се придвижва в двете посоки.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР