Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ призовава за повишено

...
Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ призовава за повишено
Коментари Харесай

От закрила на детето призовават за спазване на етичните правила онлайн


Държавната организация за протекция на детето /ДАЗД/ приканва за нараснало внимание към спазването на етичните правила в интернет. Повод за апела на Агенцията е и идния олекотен режим за учениците през идващите дни, прецизират от ДАЗД.

Извънредна конюнктура разреши на децата да прекарват още по-голяма част от времето си в цифрова среда. Освен отдалеченото образование, сърфирането в интернет им предлага разнообразни забавни занимания, виртуални визити на музеи, както и опция за контакт с близки и другари в обществените мрежи, напомнят от ДАЗД. От организацията обаче обръщат внимание на това, че когато детето употребява мрежата без надзор, то е изложено на редица закани, предава Българска телеграфна агенция.

Срещата му с подправените вести, подправените профили, както и кибертормоза могат да бъдат със съществени последствия за неговото развиване. Възрастните би трябвало да насочат децата по какъв начин вярно да съблюдават нужната онлайн хигиена.

"Децата елементарно могат да се подведат по привлекателни фотоси и анимации или неустоими за тях оферти. Затова родителите, учителите и всички ние следва да им помогнем деликатно да отсяват вярната от погрешната информация, изключително за тези от тях, които прекарват повече от нормално времето си в интернет " - разяснява ръководителят на ДАЗД, доктор Елеонора Лилова, представена в известието.

От ДАЗД оповестяват, че Националният център за безвреден интернет Safenet.bg създаде 30 минутен видеофилм, разкриващ рисковете в интернет пространството и методите за тяхното попречване. Той сплотява серия от 14 къси анимирани видеоклипа, които могат да бъдат открити на уеб страницата на Националния център за безвреден интернет: https://www.safenet.bg/bg/materiali#%D0%B2%D0%

B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE

ДАЗД предизвиква учителите да разпространяват видеоматериалите измежду децата, с цел да обсъдят на понятен език с тях сигурността и виновното им държание в интернет.

Клиповете може да са част от отдалечената работа с учениците в часа на класа или в други часове, както и да са тематика на диалог с родителите, привличайки вниманието към онлайн всекидневието на децата.

"Животът е прекомерно къс - не го рискувай! Не се изгубвай в цифровия свят, сърфирай с умни очи в интернет. Лесно се става воин за един ден и даже за час, само че децата не трябва да се трансформират във подправени герои от подправени лайкове ", припомня доктор Лилова.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР