Държавна опера Варнаул. Сливница N20 коментара за Държавна опера ВарнаИзящен

...
Държавна опера Варнаул. Сливница N20 коментара за Държавна опера ВарнаИзящен
Коментари Харесай

Варненската опера получи като дарение изящен орган от 1850 г.

  Държавна опера Варнаул. " Сливница " N2

0 коментара за Държавна опера Варна Изящен орган, марка " Parcard ", създаден през 1830 година в Америка, получи като подаяние варненската опера. Дарението бе предоставено по време на среща с постановъчния екип на " Уестсайдска история “ през вчерашния ден.  

Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, показа редкия инструмент и открои изключителната му антикварна стойност. Тя изрече дълбока признателност на наследниците на Кинка Николова Григорова от Варна, които подаряват органа на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Приемаме дарението и като самопризнание за креативната активност на Държавна опера Варна, акцентира госпожа Димова. Предстои органът да бъде уместно експониран като музейна полезност на Сцена Ротонда.

След презентацията на дарението, постановъчният екип на " Уестсайдска история “ – диригентите Александър Фрай и Кръстин Настев, режисьорът Крис Катена и хореографката Надя Димокова, в детайли изложиха пред медиите своите концепции. Александър Фрай, знаменит диригент, пианист и органист, възпитаник на Бърнстейн, се спря върху особеностите на " Уестсайдска история “. Създаден от четирима гении – композитора Лренард Бърнстейн, хореографа Джером Робинс, либретиста Артър Лорънс и текстописеца Стивън Зондхайм, в този мюзикъл за пръв път песните и танците освен са изцяло равнопоставени, само че и за пръв път се извършват от едни и същи актьори. Според него, артистите, определени с кастинг за варненската режисура, се оправят отлично с това съществено креативно предизвикателство. Маестро Фрай е поставял до момента 50 пъти " Уестсайдска история “ в разнообразни страни, за Кръстин Настев това е втората режисура, след работата му над същия мюзикъл в Анкара, само че и двамата са еднообразно мощно заинтригувани от срещата с това велико произведение. Брилянтната музика и прочувственият сюжет допират всекиго, самият аз мога да се разплача, при товяа постоянно на едно и също място, показа Александър Фрай.

Режисьорът Крис Катена уточни тези места в мюзикъла, които за него като някогашен рок артист, са изключително забавни. За Надя Димокова да сложи своя хореография на " Уестсайдска история “ след именития Джером Робинс е прелестно креативно предизвикателство и подарък от ориста. " Maria “, " Blues " и " Tonight " се оказаха измежду обичаните песни от мюзикъла на екипа. Всички бяха единомислещи, че посланията на " Уестсайдска история “ против етническите спорове и расовата дискриминация, за любовта, която въздига човек и го прави по-добър, не престават да са настоящи и в XXI век.

Постановката на " Уестсайдска история “ във Варна е резултат от общ креативен план сред Държавна опера Варна и Операта в Крайова.  След премиерата във Варна на 24, 25 октомври, екипът от 150 души отпътува за Румъния, с цел да показа премиерното заглавие на 29 октомври и в Крайова, в границите на XVI Международен фестивал " Елена Теодорини “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР