Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) предлага въвеждане

...
Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) предлага въвеждане
Коментари Харесай

Държавата иска да регулира за електрическите тротинетки

Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП) предлага въвеждане на регулация за електрическите тротинетки в Закона за придвижване по пътищата и Закона за пътните транспортни средства , оповестиха от Агенцията.

Този вид транспортни средства се популяризират от ден на ден в целия Европейски съюз (ЕС), като нашата страна не е изключение. Няколко случая с тях демонстрира безапелационна потребност от създаването на наложителни минимални правила за тяхното безвредно придвижване по пътищата . Подобно е и мнението на Европейската комисия (ЕК), която смята, че въпросът с новият вид транспортни средства е проблематичен , като страните членки следва да намерят решения и да подхващат ограничения за безвредно придвижване на електрическите транспортни средства.

През последния месец ДАБДП направи обзор на европейския опит в тази посока. Подходът на страните членки е друг – в някои от тях, хората които употребяват това съоръжение се допуска, че са пешеходци и им е разрешено да се движат по тротоари и велосипедната инфраструктура, до момента в който в други това е изцяло неразрешено. Максимално позволената скорост за тях също варира – сред 18 (Белгия) до 20 км/ч (Франция, Германия). На места са въведени условия за регистрация, застраховка и наложителна минимална възраст на лицата, които ги ръководят.

С оглед неналичието на обединен задграничен метод и другата специфичност в обитаемоте места, ДАБДП инициира серия от експертни разисквания с представители на локалната власт и виновните институции. Държавната организация смята, че въвеждането на правилник за използването им в оптимално къси периоди е необходимо , изключително като се има поради, че доста деца и подрастващи ги употребяват.

Следва да бъдат написани очевидни правила за наложителните защитни средства, които лицата, ръководещи електрически тротинетки да носят. Също по този начин, по каква инфраструктура да бъде позволено потреблението на сходни ППС. Определяне и на оптималната позволена скорост, като мнението на ДАБДП е, че тя не би трябвало да надвишава 20 км/ч в градски условия. Чувствителна тематика, която също следва да бъде обект на надзор, е минимална възраст за водачите на този вид транспортни средства.-->

Предложението на ДАБДП, което ще бъде обект на в допълнение разискване, е тази възрастова граница да бъде 14 години с опция за в допълнение ограничение на оптимално допустимата скорост на придвижване на 12 км/ч до навършване на 16 година Обект на полемика ще бъде и дали е належащо въвеждането на наложителна регистрация на електрическите тротинетки и застраховки за тях.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР