Държавите постигнаха историческо споразумение за прекратяване на десетилетията на унищожаване

...
Държавите постигнаха историческо споразумение за прекратяване на десетилетията на унищожаване
Коментари Харесай

ООН подписа глобален пакт за защита на природата

Държавите реализираха историческо съглашение за преустановяване на десетилетията на заличаване на околната среда, което заплашва международните типове и екосистеми, което ръководителят на Организация на обединените нации приветства като " пакт за мир с природата ".

След като срещата на високо ниво по въпросите на биологичното многообразие COP 15 в Монреал продължи до дребните часове, председателстващият китайски министър на околната среда Хуанг Рунцю разгласи съглашението за признато и удари чукчето, предизвиквайки бурни овации.

" Най-накрая започваме да сключваме кротичък контракт с природата ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, приветствайки съглашението.

Ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен съобщи, че договорката е " основа за световни дейности в региона на биологичното многообразие, допълваща Парижкото съглашение за климата ".

След четири години на напрегнати договаряния повече от 190 други страни се сплотиха зад съглашението, реализирано с посредничеството на Китай, чиято цел е да избави земите, океаните и типовете на Земята от замърсяване, деградация и климатичната рецесия.

" Имаме в ръцете си пакет, който съгласно мен може да насочи всички нас да работим дружно, с цел да задържим и обърнем загубата на биоразнообразие, да сложим биоразнообразието на пътя на възобновяване в интерес на всички хора по света ", съобщи Хуанг пред асамблеята.

Той отхвърли възражението на Демократична република Конго, която отхвърли да поддържа текста, настоявайки за по-голямо финансиране за разрастващите се страни.

Най-голямото съглашение за запазване на околната среда до момента

Сделката дава обещание до 2030 година 30 % от планетата да бъде предпазена зона, разрастващите се страни да получават годишна помощ за запазване на природата в размер на 30 милиарда $ и да спрат изгубването на застрашени типове, породено от индивида.

Природозащитниците го съпоставят със знаковия проект за ограничение на световното стопляне до 1,5C в границите на Парижкото съглашение, въпреки че някои предизвестиха, че то не е задоволително надалеч.

Брайън О " Донъл от Кампанията за отбрана на природата го назова " най-големият ангажимент за запазване на сушата и океаните в историята ".

" Международната общественост се сплоти за знаково световно съглашение за биологичното многообразие, което дава известна вяра, че рецесията, пред която е изправена природата, стартира да получава вниманието, което заслужава ", сподели той.

" Лосовете, морските костенурки, папагалите, носорозите, редките папрати и античните дървета, пеперудите, скатовете и делфините са измежду милионите типове, за които вероятностите за оцеляване ще се подобрят доста, в случай че това съглашение се ползва дейно. "

Главният изпълнителен шеф на кампанийната група Avaaz, Берт Уандър, предизвести: " Това е забележителна стъпка напред в битката за отбрана на живота на Земята, само че сама по себе си тя няма да бъде задоволителна. Правителствата би трябвало да се вслушат в мнението на науката и бързо да усилят упоритостта си за отбрана на половината от Земята до 2030 година "

Права на коренното население

Текстът дава обещание да подсигурява правата на коренното население като стопани на своите земи - основно искане на участниците в акцията.

Но наблюдаващите означиха, че в други области текстът е непълен - да вземем за пример единствено предизвиква предприятията да рапортуват за въздействието си върху биологичното многообразие, вместо да ги задължава да го вършат.

23-те цели в съглашението включват също по този начин икономисване на стотици милиарди долари посредством понижаване на дотациите за земеделие, които унищожават околната среда, понижаване на риска от пестициди и справяне с инвазивните типове.

Финансиране на битката

На моменти изглеждаше, че договарянията са застрашени от неуспех, защото страните се караха за пари.

Най-големият противоречив миг беше какъв брой средства ще изпратят богатите страни на разрастващите се страни, където се намира по-голямата част от биоразнообразието на планетата.

Развиващите се страни се стремяха към основаването на нов, по-голям фонд за помощ от Глобалния север. Но вместо това в проектотекста се оферираше компромис: основаване на фонд в границите на съществуващия Глобален екологичен фонд (ГЕФ).

Тази угриженост беше изразена от Демократична република Конго, където се намира басейнът на река Конго, богата на биоразнообразие.

Настоящите финансови потоци за природата в разрастващите се страни се правят оценка на към 10 милиарда $ годишно.

Един от делегатите на ДРК се изрече в пленарна зала с искане годишното финансиране да се усили до 100 милиарда $, само че Хуанг одобри съглашението, което разгневи съдружниците на ДРК.

Съединените щати не са подписали конвенцията за биоразнообразието заради съпротивата на републикански сенатори.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа съглашението и започва собствен личен проект " 30 на 30 " в страната, до момента в който Съединените щати заплащат в ГЕФ за подкрепяне на разрастващите се страни. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР