Държавите-членки на НАТО трябва да се подготвят за отбрана при

...
Държавите-членки на НАТО трябва да се подготвят за отбрана при
Коментари Харесай

Големите военни разходи няма да подминат и новата власт

Държавите-членки на НАТО би трябвало да се приготвят за защита при възможна съветска експанзия на няколко фронта, най-вероятно в регионите на Балтийско и Черно море. Тя може да е освен стандартна, само че и да включва потреблението на нуклеарно оръжие, удари от космоса, офанзиви против информационната инфраструктура и в кибеространството. Това беше основното обръщение от последната срещата на военните министри от страните-членки на отбранителния съюз, която се организира преди към две седмици в Брюксел.

Въпреки че категорично акцентират, че рискът от въоръжен спор с Кремъл не е непосреден, висшите представители на НАТО се сплотиха към гледната точка, че алиансът би трябвало да модернизира военните си проекти и своята тактика за въздържане, както и да построи задоволително сериозен защитителен капацитет в най-рисковите райони. Единият от тях за жал е точно източната морска граница на България. Това автоматизирано значи, че българската войска ще е неразделна част от тази нова тактика на алианса и ще би трябвало да поддържа съответни съвременни бойни качества, които ще изискват незабавни и милиардни вложения през идващите няколко години.
Фрегати против " лодки за разходки "
Индиректните и директните сигнали, че Черно море се обрисува като може би най-взривоопасната зона на прикосновение сред Запада и Русия, продължиха да идват и през дните след срещата на военните министри. " Сигурността и стабилността на Черно море са в полза на националната сигурност на Съединени американски щати и сериозни за защитата на източния фланг на НАТО. Няма потребност да споделям, че районът е уязвим при положение на съветска експанзия ", разгласи американският боен министър Лойд Остин по време на своя обиколка в Румъния, Украйна и Грузия. По същото време въоръжените сили на Русия проведоха огромно обучение в Крим, при което 40 военни кораба симулираха десантиране на крайбрежната линия, а към 20 бойни самолета упражняваха заличаване на конвенционален съперник, който се пробва да дебаркира край анексирания полуостров. В същия ден съветски изтребители Су-30 направиха прихващане на двойка американски стратегически бомбардировачи B-1B над неутралните води на Черно море. Паралелно с визитата на Остин в района съветският външен министър Сергей Лавров неприкрито стартира да загатва, че Съединени американски щати най-вероятно се готвят за създаване на военноморски бази на територията на Румъния и/или България.

Американският военачалник от запаса Бен Ходжис, управлявал сухопътните сили на Съединени американски щати в Европа, също застъпва тезата, че новият стратегически проект на НАТО би трябвало да докара до по-голяма кохерентност на съюзническата групова защита, което значи повече запаси точно в региона на Черно море. " За мен това е районът, където е по-вероятно да пламне спор, в сравнение с в Прибалтика ", разяснява някогашният пълководец. Индикациите, че ген. Ходжис може би има право, продължиха да идват и през тази седмица: във вторник черноморският флот на Русия още веднъж провежда огромно обучение по заличаване на противников морски цели в отговор на това, че в района дойдоха два щатски военни кораба - флагманът на Шести американски флот USS Mount Whitney и ракетния унищожител USS Porter. По този мотив съветският президент Владимир Путин многозначително разяснява, че съветските моряци са можели да следят американците " с биноклите си или през мерниците на своите отбранители системи ".
Колко ще ни коства новата " студена война "
Дрънкането на оръжие край акваторията на страната ни съвсем несъмнено ще даде подтик на няколко от дълго време забавяни плана за модернизацията на българската войска. Първите индикации, че това ще се случи даже в околните месеци, откакто бъде образуван нов парламент и държавно управление, пристигнаха още по времето на ръководството на служебното държавно управление. На първо място това несъмнено е планът за закупуване на втора " полуескадрила " от още 8 изтребителя F-16 Block 70. В края на лятото служебният боен министър Георги Панайотов изпрати до Вашингтон така наречен Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance (LoR for LOA) - писмо-заявка за подготовка на проектодоговор, в което има " прецизна разбивка на стойностите по съставни елементи, системи, услуги и така нататък ", т.е. какъв брой тъкмо би коствало придобиването на идната партида бойни самолети.

Според ръководителя на военното ведомство отговорът на Съединени американски щати би трябвало да пристигна в границите на 6-8 месеца, т.е. бъдещите ръководещи ще бъдат " зарадвани " с американска обвързваща оферта за още изтребители напролет на идната година. Така че който и да пристигна на власт, изненадващо ще получи проформа-фактура от Пентагона за най-малко 2.2 милиарда лева (толкова костваха първите 8 бойни самолета), а най-вероятно и повече, защото по времето на кабинета " Борисов 3 " щатските изтребители бяха поръчани с минимални боекомплекти, предопределени най-вече за защита на въздушното пространство. Добрата вест е, че Съединени американски щати дават обещание заплащането да може да стане най-малко на две вноски.

В подтекста на възходящото напрежение с Русия в този момент, авиацията ни ще би трябвало да се подсигури и с муниции за поразяване на наземни и най-много надводни цели. В този подтекст спомагателни разноски може да се чакат по линия на интеграцията на съвременни противокорабни ракети към F-16 Block 70, каквато за момента още няма.
" Очите и ушите " на армията
Неразривно обвързван с приемането на въоръжение на новите ни натовски изтребители е и планът за превъоръжаване с нови 3D-радари. Обществена загадка е, че радиолокационното покритие на страната ни сега е неприятно, което е извънредно недопустимо в подтекста на проектите за въздържане на Русия в Черноморския район. То се прави с допотопна техника, която евентуално е придобивана, когато бъдещите водачи на F-16 са ходили в детската градина или даже още не са били родени. В началото на октомври служебният боен министър Панайотов разгласи, че се готви да внесе в Министерски съвет плана за капиталов разход за придобиване на въпросните радари с ориентировъчна стойност от 390 млн. лева Срещу тази сума страната ни желае да придобие седем триизмерни локационни станции - 5 стационарни и 2 мобилни. Според профилираното военно издание " Аеро " запитвания за необвързващи предложения са изпратени до няколко компании: Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra, Elta Systems, Bae Systems и Hensoldt.

Началото на предизборната акция обаче очевидно пресече порива на Панайотов да стартира военния план. Почти несъмнено е въпреки всичко, че капиталовата стратегия за 3D-радарите ще бъде задвижена по най-бързия метод, откакто гласуването за нови президент и за депутати премине. В последна сметка обаче капиталовият разход на стойност 390 млн. лева не може да бъде наведен в деяние без експлицитната поддръжка на бъдещото Народно заседание.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Икономика 3 Вечерни вести 1 Вечерни вести 2 Икономика 3 Свят 1 Икономика 2 Инвестиции 3 Свят
Бъдещото държавно управление също по този начин ще би трябвало да задвижи плана за придобиване на муниции за бъдещите модулни патрулни кораби, които, както се оказа, са били поръчани без боекомплекти, с цел да може планът да не надскочи горната граница от 984 млн. лева с Данък добавена стойност. Според признанията на служебния боен министър цената на снарядите, ракетите и торпедата ще варира " сред 400-500 млн. и 1 милиарда лева ". Началникът на защитата адм. Емил Ефтимов побърза да се застрахова, че няма да е нужно незабавно да се получават цялостните боекомплекти, само че повишението на бойната подготвеност в черноморската акватория сигурно няма да разреши безкрайното отсрочване на този разход.
Ракетна конкуренция
По неофициална информация бойният ни флот до последно е държал модулните бойни кораби, които ще бъдат създадени от немската Fr. Lürssen Werft GmbH, да се въоръжат тъкмо с прокивокорабните ракети RBS-15 MK3 на фирмите Diehl Defence и Saab. В последна сметка било решено на тежките корвети да бъдат инсталирани пускови установки точно за въпросните шведско-германски " умни " муниции, макар че конкурентната норвежка военна компания Kongsberg се опита нападателно да стартира своите противокорабни ракети с оптично ориентиране NSM. По неофициална информация на " Капитал " обаче борбата сред двете компании въпреки всичко е довела до събаряне на цените на ракетите, които шведите и германците са предложили на военноморските сили.

Докато течеше въпросният подмолен спор стана ясно, че армията очевидно мисли и в посока придобиване на брегови противокорабни батареи. Докато се опитваше да отбрани първичния избор на RBS-15, адмирал Ефтимов разгласи по какъв начин е " най-добре е да има композиция от два типа ракети, един - на корабите и различен - на брега ". Това се изтълкува като опит да от страна на началника на защитата да спре офанзивата от страна на Kongsberg, с цел да не се стигне до затлачване на градежа на патрулните кораби, като умилостиви норвежката компания с различна военна поръчка. Такъв капиталов план за момента не е бил обсъждан нито в комисията по защита на Народното събрание, нито даже на експертно равнище във министерство, тъй че не е ясно каква ще е ориентировъчната му стойност. Ескалацията на напрежението в Черно море обаче съвсем несъмнено ще го направи доста по-приоритетен. Подобен план за брегова защита с ракети NSM се реализира от американския защитителен колос Raytheon Technologies в прилежаща Румъния, като договорът беше подписан в края на май т.г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР