Държавата закъсня с мерките срещу чумата по свинете, категорични са

...
Държавата закъсня с мерките срещу чумата по свинете, категорични са
Коментари Харесай

Държавата закъсня с мерките срещу чумата, категорични са от опозицията

Държавата закъсня с ограниченията против чумата по свинете, безапелационни са от опозицията. От Българска социалистическа партия припомниха, че още преди две години са предупреждавали, че болестта, изваща от Румъния, рано или късно ще пристигна и в България. От две години задаваме въпроси по тематиката към отрасловите министри, разяснява пред публицисти в Народното събрание секретарят на ПГ на Българска социалистическа партия Пенчо Милков.
Имаше успиване, че всичко е наред, че сме построили ограда и тя ще ни избави, напомни социалистът. Няма по какъв начин обаче с еднометрова ограда да спреш болестта, това го знаят всички, които живеят край Дунава, сподели още Милков. Според него по време на разплода на прасетата е трябвало да бъдат отстреляни всички диви свине. Трябвало е границата сред България и Румъния да бъде затворена за артикули от свински генезис. Докато в Румъния гърми болестта, фуражи влизаха в България и тези свинекомплекси се доставяха с подобен фураж. Докато в този момент ще видите какво се случва. Другите страни ще затворят границата си с България и за артикули от свински генезис, за фуражи и за зърно, добави още той.
Милков добави, че въпросът с умъртвяването на големия брой животни от инфектираните свинекомплекси също е комплициран. Къде ще се сложат труповете на тези животни? 40 хиляди са свинетe в Бръшлян, а това е вододайна зона. Това значи да заровиш 40 хиляди животни на 4 метра подземен във вододайна зона, посочи още депутатът. Според него в идващите няколко дни всички прасета в заден двор би трябвало да бъдат унищожени.
Движение за права и свободи предизвести, че в случай че не се вземат ограничения като за изключителна обстановка, болест ще се популяризира още повече. Най-лошият сюжет е да продължи в другите промишлени свиневъдни обекти, изясни депутатът от Движение за права и свободи Бюрхан Абазов. Той се съгласи с думите на еврокомисаря по храните, че има проявена немарливост от българските управляващи. Заразата от предходната година е реалност в България, от две години е в Европа. Ние доста добре знаехме, че тя ще се популяризира и ще пристигна тук. Всички ограничения, които взеха до момента ръководещите са несъответстващи, безредни, закъснели, некоординирани, безапелационен е депутатът. Краткият ми извод е, че институциите в България не сработиха в сериозна обстановка, разяснява Бюрхан Абазов.
На въпрос дали е обречено свиневъдството в България, той уточни, че в случай че не се вземат ограничения като за изключителна обстановка, болестта ще се популяризира.
Във връзка с оградата против чумата по свинете, Абазов уточни, че тя е била като за детска площадка. С височина един метър, към която откриха едно умряло прасе. Изследванията демонстрираха, че то е умряло от смях, уточни още Абазов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР