Държавата ще стимулира безработни, ако започнат работа в чуждо населено

...
Държавата ще стимулира безработни, ако започнат работа в чуждо населено
Коментари Харесай

Плащат наема на безработни, ако започнат работа в чуждо населено място

Държавата ще подтиква безработни, в случай че стартират работа в непознато обитаемо място. От октомври ще се покриват отчасти разноските им за наем, интернет и детска градина.
За да подтиква безработните да стартират работа в непознат град, където има дефицит на фрагменти, държвата ще възвръща 200 лв. от разноските им за наем, интернет и дестка градина. Целта е безработните да стартират работа в друго обитаемо място на разстояние над 50 километра.
По данни на КНСБ, близо половин милион българи пътуват приблизително по 40 километра дневно до работа. В момента безработните, наети в прилежащ град, могат да възвръщат пътните си разноски.
Едва 13 души обаче са дали отговор на условията и са поискали да се възползват от тази опция предходната година.
Вече 15 години Стефка Томова пътува от село Зверино до София, където чисти домове, споделя bTV. „ Трудно е, влаковете закъсняват, закъсняваш и за работа. Сутрин ми лишава два часа пътуването, половин час до работа, на връщане отново и пет часа минават в път”, изяснява дамата. Всеки месец 100 лв. от заплатата й отиват за път. Тя няма по какъв начин да ги възвърне, тъй като опцията е единствено за половин година след започване на работа, а в Искърското дефиле не може да откри работа.
За да подтиква трудовата миграция от региони като този, общественото министерство ще възвръща 200 лв. от месечните разноски на към 400 души, които стартират работа в друго населено място.
„ Средствата ще се изплащат на идващия месец, на база разходооправдателни документи. Лицето показва фактури и касови бележки за интернет, наем, детска градина или ясла. Лицето единствено да реши кои или за всички”, сподели Елка Димитрова от дирекция " Политики на труда " в МТСП.
За пилотната помощ тази година са планувани 460 000 лв.. Засега обаче не е ясно какъв брой хора биха сменили обитаемото място против 200 лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР