Държавата ще плаща изцяло или частично обучението на студенти, ако

...
Държавата ще плаща изцяло или частично обучението на студенти, ако
Коментари Харесай

Държавата плаща висшето - оставаш 5 години

Държавата ще заплаща напълно или отчасти образованието на студенти, в случай че откакто завършат, останат да работят най-малко пет години в България и то при работодателя, където е стартирала стажантската си стратегия.

Това планува обнародвана в Държавен вестник Наредба за изискванията и реда за обезпечаване на заплащането на разноските за образование на студенти със подписани контракти с шеф на Министерски съвет.

„ Възнаграждението, което ще получават младите експерти ще е над междинното за съответното дружество, оповестиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Предложението беше утвърдено с последните промени на Закона за висшето обучение. С формалното обявяване през миналата седмица на Наредбата за изискванията и реда за обезпечаване на заплащането на разноските за образование на студенти със подписани контракти с шеф беше даден старт на мярката.

За задачата младежите ще подписват контракти с компания, в която ще карат стаж по специалността си по време на следването си, а по-късно ще имат и подсигурено работно място. Договорите са тристранни – сред студент, шеф и вуз в който тече следването на младежа.

В него наложително са посочени формите, мястото и времетраенето на стажа по време на образованието, възнаграждението и метода за определянето му, изискванията за преустановяване и периода, през който служащият или служителят следва да работи при работодателя след сполучливото довеждане докрай на образованието. Ограничение има за минималния период – 5 години, само че не и за оптималния.

 Докато изтече срокът на деяние на контракта, главното трудово заплащане на сполучливо дипломиралия се студент не може да бъде по-малко от по-високия размер на междинната съществена заплата за съответната служба на цялостно работно време в предприятието или на междинната съществена заплата за цялостно работно време в предприятието.

 Всяка година до 31-и май просветният министър би трябвало да утвърди лист по висши учебни заведения, форми на образование и брой студенти, за които се обезпечава изцяло или отчасти заплащането на разноските за образование.

 От Министерство на образованието и науката чакат организациите на работодателите на национално ниво да координират процеса по набиране поръчки от предприятия, които биха желали да бъдат включени в лист на предприятията, които имат право да подписват контракти със студентите.

Два месеца по-късно (31 юли 2021 г.) Министерски съвет ще одобри Списъка с работодателите, които могат да подписват контракти със студентите по реда на наредбата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР