Държавата ще отпусне от резервите на Министерството на финансите над

...
Държавата ще отпусне от резервите на Министерството на финансите над
Коментари Харесай

Рашков: Започваме мащабни действия срещу престъпници, които „тероризират“ местните

Държавата ще отпусне от запасите на Министерството на финансите над 5 млн. лв., с цел да може пътят до Триград да бъде възобновен. Това стана ясно от брифинг на вътрешния министър Бойко Рашков след съвещание на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет.

" Това е първото съвещание на Междуведомствената комисия, при която общините желаят помощ от тази комисия по отношение на бедствия. Известно е, че с преваляванията през декември в някои специфични области бяха породени много съществени вреди и усложнения – бедствено състояние, каквото е в региона на Триград, община Девин. Единственият път, който може да се употребява там, има срутище. Именно това постанова преди приемането на Закона за държавния бюджет в днешното съвещание да се отделят средства от запаса на Министерството на финансите, с цел да се покрият крайните нужди на това място. В околните дни ще има решение на Министерски съвет да стартират наложително премахване на тези свлачища и да може час по-скоро да се възвърне придвижването по съответния път. Специално за задачата бяха гласувани 5 млн. и 57 хиляди лв. ", разгласи Рашков.

По думите му, това ще бъде първичната сума, а с приемането на бюджета се чака Междуведомствената комисия да разполага сред 80 и 90 млн. лв. и тогава ще се прегледат и за други случаи на ерозии в обитаемоте места. Обект на внимание ще са община Борино, Златоград, Рудозем, Чепеларе - след това на падналите превалявания бяха разрушени пътища, по тази причина страната би трябвало да предприеме дейности по отстраняването на повредите и ерозиите.

" Целта е гласуването на тези средства, с които да стартира отстраняането на вредите. Те ще се обезпечат от Министерството на финансите ", уточни той, защото тези ограничения са нужни да се подхващат преди приемането на бюджета.

Рашков разяснява и спецакцията в село Антон, където 28-годишен пастир  бе погубен, а двама братя арендатори бяха обвинени. " Поведението на тези лица води до чувството, че имат самочувствието за покровителствено. Дали това ще се окаже правилно или, следва следствие. Тъй като са развивали бизнес, Национална агенция за приходите и БАБХ също ревизират бизнеса на двамата братя. По първична информация от 2018 година няма диря от официализиране на финансовата активност на самата компания, която са имали двамата. Известно е, че са имали наета работна ръка, единият от които е станал обект на незаконно посягане (бел. ред. - убийство) ", разяснява Рашков.

" Ръководството на Министерство на вътрешните работи взехме решение да предприемем огромни дейности в цялата страна, там където има сходни прояви на хора, които обявяват себе си като причинители на закононарушения, за които имаме данни за незаконна активност, и тероризират локалните хора ", уточни Рашков и посочи, че е имало голям брой сигнали и тъжби от жители, на които не е било обръщано внимание в село Антон. И прикани да се дават сигнали там, където хората в родните места не срещат угриженост и никой не им обръща внимание нито от Министерство на вътрешните работи, нито от прокуратурата.

" До момента не ми е докладвано в Министерство на вътрешните работи да е постъпил лист с лица от прокуратурата. Това сподели пред медиите вътрешният министър Бойко Рашков. Коментарът му е мотив лист с 19 лица, предадени от премиера Кирил Петков на прокуратурата. На нас в огромна степен тези имена са ни известни, уточни Рашков.

Рашков разяснява и за проблема с източването на пари от градежа на " Хемус " . " Разследването за Автомагистрала " Хемус " не е единствено едно. Едно от тях е в Националната следствена работа. В Групово дело " Национална полиция " завърши инспекция върху един " епизод " от сагата " Хемус " - от 8 декември тези материали са изпратени в СГП. Нямаме никаква информация дали прокуратурата разгледала материалите и какво решение е взела. Имаме следствие и в ГДБОП особено по градежа Лот 5. В скоро време ще можем да осведомяваме за нови разкрития. Няма да скрия, че действаме и по други, обособени събития, по автомагистралите, по свлачищата, по язовирите, които е било планувано да бъдат ремонтирани, в това число там, където не е имало водна повърхност , само че е имало водолази, които са били употребени за поправки, и ред други забавни случаи ", разяснява Рашков.

Стана ясно, че две са главните следствия по проблема с Автомагистрала " Хемус " - от ГДНП във връзка с цялото административно задвижване на процедурите и възлагането на строителството на всички лотове, а другото е в ГДБОП, което е за пътя на парите по градежа на Лот 5.

Вътрешният министър разяснява и тематиката със глобените по американския закон " Магнитски " у нас - Делян Пеевски, Илко Желязков и Александър Манолев.
 
Освен " Булгаргаз " ще би трябвало да се насочим с избрани сили към " Булгартрансгаз " и в някои други насоки, съобщи сбито Рашков.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР