Държавата просто я няма! Никой от висшите държавници не се

...
Държавата просто я няма! Никой от висшите държавници не се
Коментари Харесай

След торнадото в Лъвино, кметът проговори: Държавата просто я няма. Чакаме чудо да ни помогне

„ Държавата просто я няма! Никой от висшите държавници не се е свързвал с мен. Чакаме знамение и се надяваме тя да помогне! “
Това показа пред „ България Днес “ новият остарял кмет на бедстващото исперихско село Лъвино Гюрсел Мустафа. Три следващи нощи към този момент управникът не е мигвал дружно със свои близки и полиция, с цел да дебнат за мародери и да управляват ситуацията.
„ Все още не можем да ги отличим, тъй като доста народ мина за тези дни. В неделя имахме над 500 доброволци, а в понеделник, поради новата работна седмица, понижиха до към 300. Във всяка от потърпевшите общо 157 къщи има най-малко по 4-5 души, които работят по нейното възобновяване. Помагаме си с голи ръце, кой с каквото може “, уточни пред вестника Мустафа.
Очаква се скоро решение на Комисията по бедствия и повреди, откакто вредите са разказани в протокол и изпратен до ведомството. Една къща е изцяло разрушена, само че няма потърпевши.
„ Хората бяха в чужбина и се върнаха да разчистват и да измъкват каквото имущество е оживяло. Опитваме се да помогнем за всяка къща. Определено има суматоха измежду хората и те се пробват да укрепят покривите си със остарели керемиди, нови не се чакат. Опитваме се да оправим обстановката. Голяма помощ ни е общинският кмет, който активизира хора и техника в помощ на Лъвино “, сподели още Гюрсел Мустафа.
Въпреки опустошителното торнадо, което вилня в Лъвино, жертви няма. За разлика от шуменското село Развигорово, където 51-годишният овчар Дехадим Арифов загуби живота си.
„ Прибрал овцете и козите в селскостопанска сграда, там го сварила бурята. С бала люцерна бил в ръце. Стената се срутила и паднала върху него. Майка му го намерила. Мина аутопсията и го погребахме. Трудова акцидент се води и фамилията ще получи обезщетение, доколкото разбрах “, сподели кметът на обитаемото място Нердживан Исмаил.
Селото, населявано непрекъснато от към 150 души, пострада надалеч по-малко от Лъвино, като са отнесени покривите на две къщи. Едната има застраховка и стопаните й ще получат средства, а за другата е попълнено заявление с нужната документи и се чака отговорът на обществените служби.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР