Държавата отново в битка с липсата на студенти в педагогическите

...
Държавата отново в битка с липсата на студенти в педагогическите
Коментари Харесай

Почти нулев е интересът към педагогическите специалности

Държавата още веднъж в борба с неналичието на студенти в педагогическите специалности. За втора поредна година тя ще покрива разноските за образование в тези професионални посоки. Целта е ползата да се ускори и да се предотврати бъдеща липса на учители, съобщи Bulgaria ON AIR.

Любен Накев е от Сърбия. Преди 3 години идва в Благоевград, с цел да учи в специалността " Педагогика на образованието по музика ".

" Това ми е фантазията, по тази причина съм и записал тази компетентност, с цел да стана учител, да преподавам на деца ", показа той.

Мечтата на Любен обаче все по-рядко е фантазия на останалите студенти. Интересът към учителските специалности у нас е съвсем нулев.

" Някой от тях не са доста мечтани специалности, тъй като намирам, че това е неналичието на осведоменост у младежите - на опциите, които дава завършването на тази компетентност. По-добре е един младеж да се възползва от такива специалности, които на дадения стадий не са изключително привлекателни, тъй като шансът за професионална реализация там е по-висок ", сподели заместник-ректорът по " Образователни действия " в ЮЗУ " Неофит Рилски " доцент доктор Ицка Дерижан.

Преди две години страната реши да отбрани другите специалности по педагогика и по този начин да избегне възможна рецесия с липса на учители.

" Недостигът на училищен фрагменти в страната продължава да е висок, поради това страната приема и субсидира за целия интервал на следването таксите за образование напълно ще се поемат от страната. Това се отнася за всички университети, които са с държавен банкет ", добави тя.

Тази година в Югозападния университет ще бъдат безвъзмездни за студентите общо 31 специалности - 18 в степен бакалавър и 13 в степен магистър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР