Държавата, която се появява на мястото на СССР, възниква по

...
Държавата, която се появява на мястото на СССР, възниква по
Коментари Харесай

Как е създадена Руската федерация?

Държавата, която се появява на мястото на Съюз на съветските социалистически републики, поражда по доста по-различен метод.

В годините на Съюз на съветските социалистически републики (1922-1991) Руската руска федеративна социалистическа република (РСФСР) е част от Съюз на съветските социалистически републики. Тя е най-голямата република по повърхност, население и икономическа мощност. На нея се падат ¾ от територията на Съюз на съветските социалистически републики, включващи Централна и Южна Русия, Северен Кавказ, цялостен Сибир и Далечния изток. Беларус, Украйна и средноазиатските страни (днешните Туркменистан, Таджикистан, Казахстан, Узбекистан) не са част от РСФСР.

На РСФСР се пада над половината население, 2/3 от промишлените и към половината от селскостопанските артикули на Съюз на съветските социалистически републики. Тя обаче няма политическа автономност в чистия смисъл на думата, защото се управлява изцяло от държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики.
Ролята на Борис Елцин


Валентин Соболев/TАСС

През май 1990 година Борис Елцин е определен за ръководител на Върховния съвет на РСФСР – на процедура глава на републиката. През юни 1990 година РСФСР издава Декларация за държавен суверенитет на РСФСР, с която законите на републиката са оповестени за предпочитани над законите на Съюз на съветските социалистически републики – в действителност, това е една безкръвна гражданска война.

Михаил Горбачов, който е президент на Съюз на съветските социалистически републики, се конфронтира с Борис Елцин. В отговор Елцин напуща Комунистическата партия на Съюз на съветските социалистически републики, а в РСФСР стартират антисъветски процеси – на улиците и градовете са върнати историческите им имена (Калинин още веднъж става Твер, Горки – Нижни Новгород и т.н.). През декември 1990 година Коледа (която се отбелязва на 7 януари) е оповестена за формален празник в РСФСР. Конституцията е изменена, като в нея са включени термини за банки, частна благосъстоятелност и така нататък През юли 1991 година Борис Елцин става първият президент на РСФСР.
Събитията от 1991 година и разпадането на Съюз на съветските социалистически републики


AP

Съветското държавно управление схваща, че суверенитетът на РСФСР значи рухването на Съветския съюз. През август 1991 година комунистическите политици пробват да извършат държавен прелом, като образуват самопровъзгласилия се Държавен комитет на изключителното състояние и смъкват Михаил Горбачов от поста президент на Съюз на съветските социалистически републики. На 19 август 1991 година армията влиза в Москва, а Борис Елцин приканва народа на Москва да се опълчи на комунистическия режим.

Няколко дни по-късно излиза наяве, че армията не се подчинява на заповедите на Комитета на изключителното състояние. На 22 август 1991 година членовете на Комитета са задържани, а Борис Пуго, някогашен министър на вътрешните работи на Съюз на съветските социалистически републики, се самоубива, преди да бъде арестуван.



Юрий Лизунов/ТАСС

На идващия ден Елцин не разрешава Комунистическата партия в РСФСР и национализира собствеността ѝ: здания, коли и средства.

През октомври и ноември 1991 година е образувано новото държавно управление, а през декември към този момент разпадането на Съюз на съветските социалистически републики е неизбежно. На 8 декември 1991 година е основана Оперативно-наблюдателно дело, в която влизат множеството някогашни членки на Съюз на съветските социалистически републики. Така се поставя точка на съществуването на Съюз на съветските социалистически републики.



Владимир Родионов/Sputnik

На 25 декември 1991 година в 19:38 ч Михаил Горбачов, президент на Съюз на съветските социалистически републики, публично подава оставка и знамето на Съюз на съветските социалистически републики над Кремъл в Москва е заменено с съветския трибагреник. В същия ден Върховният съвет на РСФСР приема закон за промяна на името на страната: РСФСР е преименувана на Руска федерация (Русия).

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР