Държавата даде решаващ отговор как ще се реагира на протестите

...
Държавата даде решаващ отговор как ще се реагира на протестите
Коментари Харесай

Министър даде отговор! Решението за протестите

Държавата даде решителен отговор по какъв начин ще се реагира на митингите на зърнарите. 

Министърът на земеделието Кирил Вътев предложения на среща представителите на инициативния комитет за осъществяване на земеделския митинг.
-->
" Кабинетът на Николай Денков и Мария Габриел не стопира и в този момент да отстоява националния интерес. Като част от този кабинет, аз няма да допусне да бъдат ощетени българските аграрни производители и потребителите ", написа в отвореното си писмо-покана министър Вътев.

Той твърди фермерите, че в нощта на 15-и против 16-и септември, след решението на Европейската комисия да отпадне възбраната за импорт от Украйна, са извършени серия от диалози, които не престават и в този момент. В тези диалози се упорства Украйна да задържи износа към България до цялостното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

За да бъде конкретизирана българската позиция обаче, е нужно присъединяване на браншовите организации, написа земеделският министър и акцентира, че представители на тези организации са добре пристигнали в агроведомството когато и да е.

В умозаключение Кирил Вътев осведоми земеделците, че след разискване в Министерски съвет на декларацията от инициативния комитет, дефинираните претенции в 5 точки са задоволени. Остава прецизирането единствено в точка 1, която визира вноса на храни от Украйна.

Инициативният комитет за осъществяване на безсрочни ефикасни протестни дейности за избавяне на българското земеделие формулира пет претенции към ръководещите: Да продължи възбраната за импорт на аграрни стоки  от Украйна, като се разшири с несъгласие и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед.

До 30 септември на фермерите да бъде заплатен цялостният размер на обезщетения на загубите поради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от естествени бедствия площи да бъде неотложно платена. Протестиращите желаят също спомагателни средства за държавни помощи и облекчение на изискванията по интервенциите от Стратегическия проект.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР