Държавата да наложи законов размер на бакшиша в заведенията да

...
Държавата да наложи законов размер на бакшиша в заведенията да
Коментари Харесай

Ресторантьори искат 10% задължителен бакшиш

Държавата да наложи законов размер на бакшиша в заведенията да е 10%.

Това предложи шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Би Ти Ви. Така вършу парите от бакшиши ще може да се събира налог, добави той. Преди дни се появи предложение за въвеждането на 1% налог върху бакшишите в заведенията.

„ В чужбина има процедура бакшишът да бъде прибавен към сметката в заведенията за хранене. Тогава могат да бъдат обложени. Когато страната наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е допустимо “, съобщи Алибегов. Според него обаче бакшишите би трябвало да се легализират, само че не и да се таксуват.

„ В България Национална агенция за приходите приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лв. – удовлетворен сте от обслужващия личен състав и желаете да оставите 10 лв.. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лв., а от устройството, по което вие плащате, излиза записка за 60 лв.. Тези 10 лв. Национална агенция за приходите ги счита за неосъществен оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни “, посочи той.

Алибегов добави, че инспектори на организацията имат право да ревизират и наличния оборот на всеки сервитьор.

„ Ако сервитьорът има 500 лв. оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му открият 560 лв.. Тогава заведението може да бъде санкционирано до 2000 лв. “, уточни ръководителят на Българската асоциация на заведенията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР