Данните в страната към момента не изискват налагането на каквито

...
Данните в страната към момента не изискват налагането на каквито
Коментари Харесай

Кацаров каза кога затяга мерките

Данните в страната все още не изискват налагането на каквито и да било спомагателни ограничавания. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров в изявление за Нова тв

Той разяснява, че влизането на страната ни в оранжевата зона през идващите дни е неизбежно, само че стягане на ограниченията ще бъдат направено тогава.

" За разлика от преди, в този момент има ясно написан проект и може да се види по кое време могат да бъдат наложени ограничения ”, сподели още Кацаров.

Той разяснява вчерашните думи на шефа на РЗИ София доктор Данчо Пенчев, който разгласи, че София към този момент е в алената зона и стартира стягане на ограниченията. Няколко часа по-късно здравното министерство му се скара обществено, разгласи, че е направил неточност и съобщи, че столицата не е в алената зона.

Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в проекта ясно сме заложили критерият да е на база 14 дневна заболеваемост, изясни Кацаров зародилото различие.

Кацаров бе безапелационен, че има планувани средства за погашение на обезщетения при ново затваряне. Но, предизвести, че в случай че не бъде призната актуализацията на бюджета няма да има средства даже и за медикаменти.

„ Планът ни планува обезщетения. Но, в случай че не се предприеме актуализация на бюджета държавното управление не може да изплати обезщетения, на който и да е. За август евентуално парите няма да стигнат и за медиците на първа линия. Средствата са изчерпани. Резервите и в другите министерства също са изчерпани ", посочи той.

Кацаров разяснява и идния митинг на притежателите на заведения.

„ Не желая никого да затварям или лимитирам. При неналичието на средства единственото оръжие, с което разполагаме са имунизациите. Имаме задоволително количество, има основана задоволително добра организация, тъй че всеки да има достъп “, разяснява Стойчо Кацаров

Министърът заяви още, че до края на седмицата ще бъде препоръчан пакет за диагностика лекуване на коронавирус заболели в амбулаторни условия.

" Така ще се понижи натискът от хоспитализацията на всички пациенти - ще платим  медикаментите и проучванията в извънболничната помощ и ще платим на лекарите, които реализират амбулаторното лекуване ", съобщи Кацаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР