Данните на Комисията за финансов надзор за първото шестмесечие сочат,

...
Данните на Комисията за финансов надзор за първото шестмесечие сочат,
Коментари Харесай

Българите продължават да влагат повече в застраховка на колите си отколкото за здраве

Данните на Комисията за финансов контрол за първото шестмесечие сочат, че застрахователният пазар резервира непоклатимост и позитивна посока на развиване, което следва да бъде оценено като изключително добър резултат предвид на сериозните провокации пред стопанската система и обществото – политическа неустойчивост, стопански компликации и инфлация, проблеми с цялата верига на доставките, подбудени от пандемията и войната в Украйна, оповестява АБЗ.

Въпреки наслагващите се компликации секторът остава резистентен и продължава да извършва ролята си за отбрана на собствеността и живота на жителите и бизнеса. Общо за застрахователния пазар премийният доход в края на юни доближава 1 795,3 млн. лева, като  растежът на годишна база по отношение на м. юни 2021 година е 9,8%. Изплатените компенсации са с 9,3 % по-високи по отношение на същия интервал на 2021 година и възлизат на 696,8 млн. лева.

Пазарът на общо обезпечаване реализира растеж на премийния доход от 10,3% на годишна база и към м. юни е в размер на 1 476  млн. лева Изплатени са компенсации за 565,7  млн. лева, като изменението на годишна база е 7,6%. Автомобилното обезпечаване остава мощно преобладаващо. По застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите събраният премиен доход е 592 млн. лева, а повишаването - едва, в границите на 1,4%. По линия на застраховка " Каско " се резервира трендът за по-значителен растеж на премийния доход от 15% до 405 млн. лева при сходен растеж на изплатените компенсации от 14%, които доближават 163 млн. лева.

Общо премийният доход по бизнес линията " Пожар и естествени бедствия " остава на равнища от миналата година - регистрира най-малък растеж от 0,7% на годишна база към м. юни. В тази бизнес линия по застраховка " Индустриален пожар " се записва намаляване в премийния доход от -3,7% по отношение на същия интервал на 2021 година По застраховка " Пожар и други рискове " премийният доход възлиза на 56 млн. лева с растеж от 8,6% на годишна база. По-значимо е повишаването на премийния доход по застраховка " Кражба, обир, вандализъм " от 23,5%.

Земеделските застраховки заемат нищожен дял от премийния доход по общо обезпечаване, като въпреки всичко се регистрира покачване на годишна база от 19,6% до 14 млн. лева Същевременно, повишаването на сумите по изплатените компенсации на земеделските производители единствено за една година е със забележителните 164%, на база на все по-зачестяващите естествени бедствия на територията на България.

Пазарните данни към м. юни 2022 година обрисуват закъснение в темпа на напредък в животозастраховането до 7,8% на годишна база при събран премиен доход от 319,3 млн. лева Изплатените компенсации възлизат на 131 млн. лева,  със 17 % повече по отношение на същия интервал на 2021 г.  Това развиване е обвързвано с трендовете към " мотора " на интензивния напредък в животозастраховането през 2021 година -  застраховка " Живот ", обвързвана с капиталов фонд ". Премийният доход по нея към м. юни е 110 млн. лева, с което се задържа ни равнища близки до тези от същия интервал на 2021 година - един от най-успешните за тази бизнес линия. Само за съпоставяне, премийният доход по нея към м. юни 2020 година е бил 49 млн. лева По важен растеж от 16% на прихода се регистрира по линия на рисковите животозастраховки при събрана сума от 51 млн. лева.

Запазва се наклонността на нараснал интерес към здравните застраховки. По линия на застраховка " Заболяване " премийният доход общо за пазара към м. юни възлиза на близо 107,4 млн. лева, като растежът на годишна база е 19,6%. Изплатени са компенсации в размер на 48 млн. лева, с 23% повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 г. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР