Дания изготви план да стане първата страна в Европа, която

...
Дания изготви план да стане първата страна в Европа, която
Коментари Харесай

Дания и Нова Зеландия отказват следващото поколение от цигарите

Дания изготви проект да стане първата страна в Европа, която не разрешава тютюнопушенето за бъдещите поколения с политика, която ще попречи на всеки, роден през или след 2010 година, да купува законно цигари или други никотинови артикули, като да вземем за пример устройства за вейпинг.

„ Надеждата ни е, че всички хора, родени през 2010 година и по-късно, в никакъв случай няма да посегнат към цигарите и да употребяват артикули въз основата на никотин “, сподели здравният министър Магнус Хойнике.

„ Ако е належащо, ние сме подготвени да забраним продажбата на тези артикули това потомство посредством последователно повишение на възрастовата граница “, допълни още той.

Изискването сега там е да си навършил 18 години, с цел да можеш да си купиш цигари. Според здравното министерство към 31% от 15-29-годишните пушат. Неслучайно пушенето се дефинира като главната причина за рак (13 600 смъртни случая годишно) в скандинавската страна, в която живеят 5,8 милиона души.

Проучване, поръчано от Датското общество за битка с рака, демонстрира, че 64% от интервюираните са в поддръжка на проекта на датското държавно управление, осведомят от „ Гардиън “.

Планът на Дания е по образеца на Нова Зеландия, за която ви разказахме в края на предходната година. Страната разгласи реформаторски проект за възбрана на продажбата на тютюн посредством последователно повишение на възрастовата граница от 2027 година Други ограничения включват понижаване на количеството никотин в тютюневите произведения до доста ниски равнища, съкращаване на магазините, където цигарите се продават, както и увеличение на финансирането за услуги за пристрастяване. Нова Зеландия е страната, която непрестанно подвига цената на цигарите и с днешна дата тя е една от най-високите в света.

В Дания обаче не се лимитират само до ограничаването на цигарите. Социалдемократите възнамеряват да понижат потреблението на алкохол измежду младежите. Това ще се случи посредством увеличение на законната възраст за покупка на питиета, съдържащи по-малко от 16,5% алкохол от 16 на 18 години.

Меджувременно в Съединени американски щати също ползват известни рестрикции. Гигантът в търговията на дребно „ Уолмарт “ стопира да продава цигари в някои от магазините си в Калифорния, Флорида, Арканзъс и Ню Мексико. Освен това в магазините им преустановиха продажбата на електронни цигари и подвигнаха минималната възраст за покупка на тютюн на 21 години. 
Изпреварихме гърците: Пушим най-вече цигари в Европейски Съюз
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР