Дания и Швеция заявиха във вторник, че спират палестинската помощ

...
Дания и Швеция заявиха във вторник, че спират палестинската помощ
Коментари Харесай

Дания и Швеция спират помощта за развитие за палестинците

Дания и Швеция обявиха във вторник, че стопират палестинската помощ за развиване , само че резервират филантропичната помощ след изненадващата офанзива на Хамас против Израел в събота.

Съобщенията пристигнаха ден откакто Европейската комисия стартира обзор на своята помощ за развиване за палестинците.

Правителството в Копенхаген съобщи в изказване, че " е решило да спре датската помощ за развиване на Палестина ".

" Ще бъде осъществен изчерпателен обзор, с цел да се подсигурява, че никакво датско финансиране  за косвена поддръжка на терористични организации, които нападат Израел ", се споделя в известието.

Прегледът ще се организира " в стеснен разговор с сътрудниците на Дания в Европейски Съюз и скандинавските страни ", се споделя в известието.

За 2023 година Дания е заделила филантропична помощ и помощ за развиване на обща стойност 235,5 милиона крони (33,5 милиона долара) за палестинските територии.

Около 72 милиона крони помощ за развиване към момента не са изплатени.

" Именно тази помощ в този момент е спряна ", се споделя в изказването.

Швеция също сподели, че стопира помощта за развиване, само че не даде незабавни детайлности за сумата.

Австрия и Германия също оповестиха,, като Берлин сподели, че би било " изцяло неправилно " да се приключи главната филантропична помощ за цивилното население.

Норвегия обаче акцентира, че интернационалната общественост " би трябвало да продължи да дава финансова помощ на палестинския народ и институции ", в изказване на външния министър на Осло Аникен Хуитфелд в сряда.

" Като ръководител на интернационалната донорска група (на палестинците) AHLC, Норвегия предизвиква интернационалната общественост да продължи финансовата си помощ за палестинския народ ", сподели Хуитфелд пред Reuters.

Хуитфелд акцентира, че " обстановката в региона единствено ще се утежни, в случай че помощта бъде спряна " и че " филантропичната помощ за хората в Газа би трябвало да бъде основен приоритет ".

Няколко страни от Европейски Съюз също се оповестиха в интерес на опазване на помощта за палестинците, принуждавайки Европейски Съюз да се откаже от известието за прекъсване на помощта по-рано тази седмица. Комисарят по въпросите на съседството Оливър Вархей в понеделник сподели, че 27-членният блок неотложно стопира " всички заплащания " към палестинците.

Израел нанася, унищожавайки основна инфраструктура в бедния анклав, дом на повече от 2 милиона души, до момента в който е под тежка обсада от 2007 година насам.

Израелските удари в Газа са умъртвили, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето, и са ранили още хиляди, до момента в който трансграничното нахлуване на Хамас е умъртвило минимум 1200 израелци.
 Израелски ракети удариха Южен Ливан след ракетен обстрел на Хизбула
Израелски ракети удариха Южен Ливан след ракетен обстрел на Хизбула

В отговор на ново ракетно нахлуване от мощната въоръжена формация " Хизбула
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР