Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД се отказва от добива на

...
Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД се отказва от добива на
Коментари Харесай

Дънди се отказва да търси злато в Средна гора

" Дънди Прешъс Металс Челопеч " ЕАД се отхвърля от добива на злато в Средна гора. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с народни представители от ГЕРБ - Пловдив област. Петкова сподели писмо, с което сдружението на процедура приключва процедурата по сключване на контракта за търсене и изследване на злато в повърхност " Свети Никола ".

Вчера в Стара Загора бе извършена среща на представители на компанията вложител с кметове на 5-те общини, на територията на които се вършат изследванията и регионалната администрация, на която от компанията са оповестили, че се отхвърлят от търсенето. То щеше да обхване над 155 квадратни километра от пет общини - Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Братя Даскалови, Чирпан в Старозагорска област и пловдивската община Брезово.

Евентуалното находище на злато е в Централна Сърнена Средна гора, покрай биорезерват, към региони с минерални извори и площи, на които се отглеждат маслодайни рози, лозя и лавандула. 

По-рано хората оповестиха, че желаят чиста природа, а локалната власт изиска с декларация Министерството на енергетиката да приключи издаденото позволение за изследване. 

Представителите на 5-те общини ще упорстват за мораториум върху търсенето, изследването и добива на потребни изкопаеми на територията на Сърнена Средна гора. 

Депутатите от ГЕРБ-Пловдив област ген. Константин Попов, Младен Шишков, Запрян Янков и Данка Люртова също обявиха, че потенциална концесия за рандеман поставя под риск от замърсяване почвата, водата и въздуха в региона. 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР