Данъчните приходи на Община Пловдив са на плюс за 2021

...
Данъчните приходи на Община Пловдив са на плюс за 2021
Коментари Харесай

Данъчни абсурди: Живееш в палат, плащаш за колиба

Данъчните доходи на Община Пловдив са на плюс за 2021 година. Това регистрира кметът Здравко Димитров в изявление за „ Марица”. При заложен проект за към 117 млн. лв. са събрани 121 милиона.

По думите му, това се е случило поради ударното увещание към длъжниците да погасят борчовете си. Също по този начин при прекачване на парцели хората бяха задължени да си погасят и старите отговорности, тъй че единствено от лихвите в бюджета са постъпили близо 4 млн. лв..

При планувани доходи от покупко-продажби с частни парцели в размер на 30 млн. лв. бяха събрани 33 милиона по отношение на 25 млн. лв. през 2020-а, сподели още кметът. Данък за придобиване на парцел в Пловдив бе вдигнат на 3% от цената на недвижимостта през 2020 година Оттогава е без смяна. Това в действителност е и горната граница, в която общините в България могат да лавират. Сега покупко-продажби с парцели се таксуват с 3% във всички огромни градове - София, Пловдив, Варна, Бургас. И в четирите града сделките са на рекордни стойности, което значи, че и локалните администрации ще получат солидна сума от данъка. Тези 33 милиона лв. можеха да бъдат и повече, в случай че покупко-продажбите ставаха на пазарни цени, а не на данъчна оценка, каквато е всеобщата процедура.

С данъчните оценки на парцелите, които също служат за база при заплащане на налог " здания ", има доста рядкости. За да се дефинират вярно, се взимат няколко коефициента - коефициент на местонахождение, на инфраструктура (водопровод, канализация, телефонизация, топлофикация, улична мрежа - дали е с трайна настилка, или не), коефициент на самостоятелни характерности (тук влизат данни като това на кой етаж от постройката се намира парцелът и дали има асансьор), коефициент за овехтяване плюс зоната в общината, в която се намира недвижимостта.

Пловдив е райониран на пет зони още през 2009 година и от този момент наредбата не е променяна. Зоните не съответстват с регионите на града, а са правени по други критерии. Те от дълго време са доста остарели и не дават отговор по никакъв начин на пазарните действителности.

По предписание най-високи са данъчните оценки на парцелите в зона 1, а най-ниски - в зони 4 и 5. Зона 1 е заключена в карето сред бул. " България ", бул. " Васил Априлов ", бул. " Марица ", бул. " Санкт Петербург " и бул. " Източен ". В зона 2 влизат регионите към " Каменица ", кв. " Гладно поле " и други ЖР " Тракия ", който няколко пъти се окичва с купата „ Най-добър регион за живеене в Пловдив “, попада в няколко зони - част от него в зона 2, а друга - в зона 3. Тоест на хора, живеещи блок до блок, им се пресмята данъчната оценка на парцелите по друг метод. Според разстановката от 2009 година парцелите в регион " Южен " са с по-висока оценка от тези в едната част на " Тракия ". А махалата към ул. " Ландос " попада в същата категория с " Тракия ", още веднъж трета зона. В непрестижната зона 4 са кварталите Коматево и " Остромила ", в които в последно време кипи стремително строителство. Там доста хора подвигат покои, а заплащат налози като за колиби.

Сбърканото райониране бе напът да се поправи, когато от Националното съдружие на общините оповестиха през 2019 година, че мислят за нова методика при определянето на данъчната оценка, и стартират совалки със заинтересуваните институции. Проектът трябваше да е подготвен до март 2020 година, само че по този начин и не се разбра какво се е случило с него около шока от пандемията с ковид.
Свързани вести Данък МПС не мърда, само че някои ще платят повече Популизъм в деяние - цапаш повече, плащаш по-малко
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР