Данъчните по-лесно ще ловят нелегални онлайн търговци. От 2021 г.

...
Данъчните по-лесно ще ловят нелегални онлайн търговци. От 2021 г.
Коментари Харесай

Данъчните ловят нелегални онлайн търговци

Данъчните по-лесно ще ловят незаконни онлайн търговци. От 2021 година те към този момент ще получават данни от пощите и куриерските компании за изпратените колета към чужбина. Ако човек изпрати колет с дарове за родственик зад граница, не дължи налози. Но в случай че пусне 300 колета към адреси в чужбина явно става въпрос за комерсиална активност и би трябвало да заплати налози.

Досега от Национална агенция за приходите получаваха информация от куриерските компании за осъществените доставки от тях с натрапен платеж в границите на страната. Така получаваха много ясна картина за това какъв оборот прави даден човек или компания с продажби в страната. Сега ще получават данни и за колета към чужбина.

При онлайн продажби към клиенти в чужбина заплащането постоянно става по банков път. След като в Национална агенция за приходите получат информация за броя на изпратените колета от даден човек към чужбина елементарно може да изискат от банките информация за постъпилите суми по сметките му.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Колетите, изпращани по пощата или с куриерски компании, към този момент се...

Освен това при попълване на формуляра за изпращане на колет на адрес в чужбина човек може да уточни каква е приблизителната му стойност, като тази информация също ще идва в Национална агенция за приходите. Разбира се, човек може да уточни занижена стойност или да напише, че движимостите са подарък, само че като засекат информацията от пощите и куриерските компании с тази от банките, от Национална агенция за приходите ще могат да открият какви налози дължи онлайн търговецът.

Ако човек продава старите си движимости, той не дължи налози, без значение какъв оборот осъществя. Например, може да продаде скъпи фотоапарати, компютри, домашен уреди, бижута или спортни уреди, като колело или ски, и не дължи никакви данъци.

Но в случай че човек работи като търговец – купил е артикули или ги създава за продажба и осъществяване на облага, би трябвало да заплаща налози. В случая няма значение дали е регистриран като едноличен търговец, или не.

Това значи, че хората, които правят търговия посредством интернет, би трябвало да платят налог върху осъществения приход като едноличен търговец в размер на 15%. През предходната година хиляди хора получиха писма или позвъняване от Национална агенция за приходите с увещание да платят данъците си, с цел да не се стига до проверки и налагане на санкции.

Ако правите онлайн търговия, най-добре се регистрирайте като еднолични търговци, поучават данъчни специалисти. Така ще можете да приспадате от получените приходи направените разноски за активността ви – за покупка на стоките или материалите, за превоз и други И ще плащате налог от 15% единствено върху действително осъществения приход от активността. Това е най-чистият и елементарен метод.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР