Данъчната кампания през тази година ще започне на 10 януари

...
Данъчната кампания през тази година ще започне на 10 януари
Коментари Харесай

Пускат попълнените от НАП декларации през март

Данъчната акция през тази година ще стартира на 10 януари поради промени в законодателството, оповестиха от Националаната организация за приходите (НАП). Декларациите за приходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни налози могат да бъдат подадени най-рано на тази дата - както по електронен път, по този начин и на място в офисите на приходната организация. Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно обявление и заплащане през 2020 година е 31 март, а крайният период за оповестяване на приходите - 30 април. " Освен че е подал декларация по електронен път, човек би трябвало да няма и остарели неплатени отговорности ", разяснява пред БНР представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

През март обаче ще е налична авансово попълнена декларация за приходите на жителите, които имат личен (пик) код на Национална агенция за приходите или електронен автограф. По принцип до края на февруари работодателите подават заявления в Национална агенция за приходите за всички суми, изплатени по цивилен и авторски контракти.

Данните в декларацията ще са нанесени от данъчните, а жителите ще би трябвало да впишат промени, в случай че администрацията е пропуснала нещо. Въпреки че данните ще са авансово нанесени, не отпада задължението жителите да ги проследят, изясни Бъчваров. " Всеки собственик на пик код, публикуван от Национална агенция за приходите, и електронен автограф, през март ще може да види по този начин наречената " авансово попълнена данъчна декларация " като една обособена електронна услуга, в която ще са попълнени всички приходи, за които Национална агенция за приходите знае - това са приходи от трудови правни отношения и възнаграждения. Но в случай че има други източници на приходи - наем или някой тип данъчни облекчения, индивидът би трябвало да допопълни ръчно или да поправя данъчната си декларация ", сподели той.

" Вече служебни бележки не са нужни - нито би трябвало да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се постанова да се желаят и получават. Същата информация се съдържа в така наречен " сметки за изплатени суми ", които работодателите издават ", сподели Бъчваров. Няма смяна в дизайна на данъчната декларация и в електронната услуга. Според него към половин милион души имат пик код и се чака броят им да се усили, защото с кода могат да се употребяват към 100 услуги.

Годишното привършване на данъчно осигурителните сметки на компании и жители ще бъде осъществено от Национална агенция за приходите от 1 до 9 януари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР