Дами и господа, на фона на злободневните политически събития у

...
Дами и господа, на фона на злободневните политически събития у
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Императорът и правилата


Дами и господа, на фона на злободневните политически събития у нас от седмицата и предстоящото мъчно начало на новия парламент, на световно равнище се случиха събития, които заслужават разбор. Те са значими, тъй като даже и да не се интересуваме, те ще окажат въздействие върху живота ни - от Пекин, през Москва, Киев, София, Прага, Брюксел, до Вашингтон и Торонто.

Преди часове завърши 20-тия конгрес на Китайската комунистическа партия, на който Си Дзинпин бетонира своята власт. С претекста " Изгрява изтокът ", китайският всемогъщ водач си обезпечи трети мандат, който ще продължи съвсем до края на десетилетието.

Въпреки, че не загатна нито един път една или друга страна, един откъс обиколи света през седмицата. Той гласеше: " Имайте поради заплахите пред мира. Поправете добре къщата си, преди да завали дъждът, и се подгответе за огромните тествания, идващи от мощни ветрове и талази от рискови бурни морета ".

Си Дзинпин приказва за милиарден Китай като за суперсила, която би трябвало да се активизира пред огромните закани сега. Чу се апелът за по-голяма дипломатическа интензивност в международните каузи и готовност на китайските дипломати, чийто жанр на Запад им завоюва прозвището " вълчи воини ". Затова, след днешния ден, можем да кажем, че на сцената излиза още по-категорично индивидът, който възприема себе си за новия император на Изтока. И като всеки император, той се бори за подсилване на своето въздействие в целия свят.

Трябва да осъзнаем, че времето, в което гледахме на света през призмата на опълчването Съединени американски щати против Русия от дълго време e в историята. Истинският конфликт на нашия век е сред Западът и Китай. И той ще е доста по-сложен, тъй като в случай че Европа е подвластна от съветските енергоизточници, то Съединените щати и Европа дружно са в пъти по-зависими от китайското произвеждане. Става дума за богати общества на потребители, които от десетилетия използват артикули Made in China - от телефоните, на които гледате или четете този коментар, през играчките в детската стая на децата ни, до част от медикаментите, които пием.

Тази взаимозависимост в връзките производител-консуматор е доста по-тежка. Тя се изграждаше безшумно, само че настъпателно, постепенно, само че изрично. И идва време, в което китайците все по-често ще се пробват да диктуват разпоредбите и изискванията, без въобще да приказват за война. Просто фактът, че Брутният вътрешен артикул на Китай към този момент надмина този на целия Европейски съюз с към 2 трилиона $, колкото пък е огромна съветската стопанска система, е задоволително индикативен за позициите на Пекин в света сега. Това, което създава Китай сега, е по-голямо от това, което създава целият Европейски съюз тъкмо с една Русия.

В тази обстановка евентуално доста от вас се питат - Къде е мястото на Русия? За Китай сега Русия е средство за навигиране на личните геополитически цели и в това време голяма суровинна база, която е принудена да продава на ниска цена горива и газ на гладния за сила китайски пазар. Колкото повече наказания на Запада против Русия, толкоз по-изгодна цена за Китай. Настъпи времето, в което Русия и цяла Азия стават доста по-зависими от Китай, в сравнение с се смяташе преди години. И войната в Украйна единствено направи тези процеси съвсем необратими.

Според Пекин Москва не трябва да бъде нито гласно подкрепяна, нито извънредно осъждана, тъй като тази обстановка сега устройва Китай и неговата политика. Затова и в дълго чаканата си тирада, Си Дзинпин не загатна Русия нито един път. Нито пък Украйна. Нито пък Европа. Нито Съединените щати.

Но не би трябвало да се съмняваме, че огромният състезател е подготвен да работи и въпросът е не толкоз по какъв начин светът вижда Китай сега, а по какъв начин Китай вижда света.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР