Далтонистите могат да виждат повече цветове в дигиталния свят, благодарение

...
Далтонистите могат да виждат повече цветове в дигиталния свят, благодарение
Коментари Харесай

Български софтуер прави света на далтонистите цветен

Далтонистите могат да виждат повече цветове в цифровия свят, с помощта на програмен продукт, създаден от българи. Интересът към софтуера "Вижън " е все по-голям. Той е наличен на международния пазар за 10 $, което го прави с близо 1000 $ по-евтин от всички останали артикули с сходни характерности.
По света има близо 300 милиона души, които живеят с разнообразни типове и степени на далтонизъм. Много от тях срещат компликации при реализацията си. В някои страни е неразрешено на хора с цветна слепота да стават водачи, лекари, полицейски чиновници, електротехници, пожарникари и други.
"Вижън " не е единственият създаден артикул, с който далтонистите могат да виждат действителните цветове в цифровия свят, само че е с близо 1000 $ по-евтин от останалите. Стефан Кръстев, който е част от екипа, създал софтуера, показа, че се чака всички пригодени учебни заведения в Българияда стартират да работят с "Вижън ".
"Ние работим с едно момче в София, на което тестваме нашия артикул. Той е далтонист, втори клас е. Моментът, е който той е схванал, че има такова положение, е когато в учебно заведение са им дали задача да сортират по избран цвят избрани предмети и неговите съученици са почнали да му се присмиват ", споделя Кръстев.
На 28 ноември екипът, създал "Вижън " беше поканен от евродепутатът Момчил Неков в Европарламента, с цел да показа своя артикул. Неков поддържа концепцията и показа, че би трябвало да се дава път на младите предприемчиви хора. В знак на признателност основателите на софтуера обявиха, че ще подарят на Европарламента своя артикул, като го създадат наличен за всички негови чиновници гратис.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР