Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените

...
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените
Коментари Харесай

Подходящите професии за екстровертите и за интровертите

Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените диалози и запознанствата или пък обичате да зареждате батериите сами вкъщи? Предпочитате ли радостните, шумни компании или по-скоро: задълбочените метафизичен диалози ви носят същинско наслаждение? Всички тези въпроси, а и куп други, могат да имат директно отношение върху избора ви на специалност.

Доказано е, че за хората с друг тип характер са подобаващи радикално разнообразни специалности. А това е директно обвързвано с личностните качества, които двата вида хора – интроверти и екстроверти, имат. Защо това е по този начин?

Ако вие сте от тези, които по-скоро се натоварват от честите срещи, голям брой диалози и тълпата, то мъчно би било да си представим до какъв брой дейно бихте изпълнявали длъжността на експерт по връзки с обществото да вземем за пример. Или на продавач в многолюден магазин, или пък на търговски представител. Всъщност, бихте могли да заемете сходна позиция, само че триумфите за вас ще идват доста по-трудно и с цената на доста старания. Ефективността ви сигурно ще е по-ниска, а за изпитване на наслаждение и дума не може да става.

“ Затова, търсейки подобаващата специалност, е от изключителна изгода за нас самите да обърнем внимание на личностните си качества и особености и точно те да бъдат един от водещите ни критерии при този по този начин значим избор. ”

Екстровертите са хора на контактите. Те обичат да са измежду множеството, да взимат ефективно присъединяване в събития и диалози. Обикновено са инициативни, хиперактивни, жизнерадостни, само че могат да бъдат и избухливи, прибързани и трудноконцентриращи се.Подходящите специалности за екстровертите са такива, които изискват честа връзка, бърза и съответна оценка и реакция на обстановката, разпоредителност. Търговски представители, експерти по маркетинг, връзки с обществеността, действия, свързани с обслужване на клиенти, артисти, политици.

Интровертите постоянно наподобяват вглъбени в себе си или даже надути, само че в действителност те са хора, които нямат проблем с общуването. Типично за тях е, че обичат смислените, дълбоки диалози, тишината и усамотението. Способни са на изчерпателен разбор и също така са извънредно устойчиви душевен. Интровертите от своя страна са хора, способни да работят концентрирано и търпеливо върху дълготрайни планове, нормално са безпределно предани чиновници и въпреки и да наподобяват по-малко общителни и да избират да работят сами или в дребен екип, в действителност имат умеенето да се схващат с съвсем всевъзможни хора. Най-подходящи специалности за интровертите са тези, които изискват солидна доза централизация и професионален потенциал – графични дизайнери, компютърни експерти, счетоводители, финансови анализатори, преводачи, писатели.

Кое от следните изказвания важи за вас:

Изнервям ли се когато приказвам с хора или пред аудитория?
Мога ли да върша едно и също нещо с часове?
Обичам да приказвам по телефона когато и да е и на всяко място.
Трудно ли ми е да съм отзивчив с непознати и да ги не помни след това?
Когато стартирам нещо, желая ли да го свърша до дъно или по-скоро минавам към идващото?
Обичам ли да седнал съм в комфортен офис или да съм на открито в придвижване?
Предпочитам добра подготовка пред най-хубавата импровизация
Леките, непринудени диалози ме натоварват повече от всякаква полемика.
Еднообразието ме побърква.

Помислете над тези въпроси и изказвания, тъй като на изявлението за работа ще ви бъдат задавани под една или друга форма. Може да е тест, може да са директни въпроси. Оценката на другите видове характер се употребява необятно от експертите по асортимент на човешки запаси. Чрез разнообразни проби те дефинират настройката и готовността на бъдещите свои чиновници по отношение на работата в екип, оправянето със стресови обстановки и персоналната конкурентноспособност. Често, точно на база тези проби, някои хора, въпреки и владеещи нужните познания и опит, биват определяни като несъответствуващи за дадена позиция. Или пък са причина сред двама претенденти с идентичен или непосредствен професионален опит, да бъде определен точно този, чиито характер е по-подходящ за съответната специалност.

Подобни проби обаче нямат за цел единствено намирането на съвършения претендент и оптималното облагодетелстване на работодателя и компанията от него. Те са значително в изгода и на самите работещи. Особено на тези, които към момента не са напълно наясно с посоката, в която желаят да поемат и сферата, в която желаят да се развиват. Всички познаваме обстановката, в която записваме да учим нещо по насила, надалеч без да е фантазията на живота ни: дали поради наставнически упоритости, дали от липса на различен избор или просто тъй като на този стадий не знаем с какво желаеме да се занимаваме. И следователно, да избираме работата си не съгласно вътрешното си чувство и съгласно признанието си, а единствено, с цел да продължим линията на образованието, което сме приключили, от време на време е пагубно за самооценката и удовлетворението ни.

Всъщност, в случай че при търсенето на работа или пък на следващия претендент за дадена позиция се вглеждаме малко повече в персоналните особености на хората, то сигурно бихме имали къде къде по-учтиви продавачки, по- съответни мениджъри, по-човечни лекари, по-отдадени учители и най-много – по-щастливи хора.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР