Дали ще плащаме по-скъпи горива от 1 юли и ще

...
Дали ще плащаме по-скъпи горива от 1 юли и ще
Коментари Харесай

Ценови ужас с парното и топлата вода? От какво ще зависи

Дали ще плащаме по-скъпи горива от 1 юли и ще нарастнат ли доста топлата вода и парното, без значение от оповестеното от енергийния регулатор опазване на цените? Този въпрос се задава в последните дни, в които всяка смяна в цените е сензитивна за потребителите.

30 юни е срокът, в който Данък добавена стойност на природния газ и на топлоенергията би трябвало да се върне на старите си равнища и вместо 9%, до които беше понижено, още веднъж да стане 20%. Мярката с пониженото Данък добавена стойност беше краткотрайна и в този момент не е ясно дали ще продължи да се ползва.
-->
" От 1 юли 2023 година има възможност да се усили Данък добавена стойност върху природния газ ", предизвести пред БНР Живодар Терзиев - ръководител на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

" Предвид, че през последните 2 години сме очевидци на много дейни промени в бюджетните рамки през последните дни преди влизането в действие на бюджета и законовите промени, е допустимо датата 30 юни, която е последна за начисляване на ниска ставка за Данък добавена стойност, да не бъде дефинитивна. Иначе по това, което четем сега, датата за възобновяване на 20% на всички артикули в горивата е 1 юли ", сподели Терзиев.

Шефът на БПГА изрече мнение, че от 1 юли няма да има смяна в цената на пропан-бутана. Ако обаче бъде възобновен акцизът върху пропан-бутана, който е към 22-23 ст. на литър от 1 август, там ще бъде най-голямото нарастване в резултат на данъчна политика, уточни той.

При метана той чака повишаване от към 18-19 ст. на кг от увеличеното Данък добавена стойност. Там обаче има поръчки за понижение от 12-13% по отношение на юни, което ще компенсира по-високото Данък добавена стойност. Там ще имаме паритет, предвижда специалистът.

Терзиев означи и софтуерния интервал, в който би трябвало да се пренастроят касовите апарати по бензиностанциите. Там може да има проблеми, в случай че се чака последния период, счита той.

" Това, което виждаме сега, се надявам да се резервира като ценови равнища за мощния летен сезон ", сподели още Живодар Терзиев.

Отпадането на понижената ставка ще докара до по-големи суми за заплащане, безапелационен е Кремен Георгиев - ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения. Той чака 10% по-високи сметки за парно и топла вода.

" Все още има някаква възможност способените органи в лицето на Министерството на финансите да внесат да вземем за пример продължение на тази мярка ".

ДДС-то, каквото и да е то, няма значение за търговците, за топлофикационните сдружения. То ще засегне единствено крайния консуматор, означи още Георгиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР