Дали с изкуствения интелект, човечеството не отвори Кутията на Пандора

...
Дали с изкуствения интелект, човечеството не отвори Кутията на Пандора
Коментари Харесай

Американските писатели искат компенсации от създателите на чатботовете

Дали с изкуствения разсъдък, човечеството не отвори Кутията на Пандора и дали това ще е края на естествения разсъдък, следва да забележим. Буди обаче съществено удивление какво се случва единствено за някакви си месеци от стартирането в обществен достъп на ChatGPT, известният чатбот на OpenAI. Технологията стартира да навлиза нападателно в редица промишлености, като това е едвам началото.

Друг забавен миг тук се явява, че първите наранени по отрицателен метод от взрива на ИИ приложения са създателите. В Amazon започнаха да се появяват цели книги, написани от или благодарение на изкуствен интелект. Ентусиасти започнаха да опитват и в региона на музиката, като фурора, който провокира FakeDrake сигурно повдига доста въпросителни. Наскоро въпросът за използването на изкуствен интелект тук беше обиден и от ръководителите на американските музикални награди „ Еми “, като позицията им напълно не е твърда. Генерирането на изображения за секунди, които биха лишили седмици на някой художник или графичен дизайнер тормози мнозина в бранша. А сега тече и стачка на холивудските артисти, които видяха действителната опасност, която съставлява изкуствения разсъдък за киноиндустрията. Не за огромните киностудиа и продуцентски къщи, несъмнено, а за тях, като създатели и актьори. А в този момент пристигна времето и на американските писатели да изразят позиция.

Става дума за оповестено неотдавна намерено писмо от страна на 8500 писателя и Авторската колегия на Америка. То не е ориентирано против изкуствения разсъдък като технология и търсенията им са надалеч по-тривиални в действителност. Говорим за пари.

„ Милиони книги със непокътнати права, публикации, есета и лирика обезпечават „ храната “ за вашите AI системи. Безкрайни яденета, за които не е предоставяна сметката. Харчите милиарди долари, с цел да развиете ИИ технологията. Справедливо ще е да ни компенсирате за потреблението на труда ни, без който изкуствения разсъдък би бил нещо тривиално и изключително лимитирано “, пишат основателите на петицията. Тя е адресирана персонално към шефовете на Meta, Alphabet, Stability AI, Microsoft и IBM Писмото продължава с любопитно разобличаване, за което евентуално не сте се замисляли. Въпросната литература, употребена за образование на системите, разкрива писмото, идва от… пиратски уеб сайтове.

Исканията на създателите са три:

1. Създателите на AI решения да желаят авансово позволение за потреблението на материалите за образование на съответните стратегии.

2. Засегнатите създатели да бъдат заслужено обезщетени за творбите им, които са включени и включвани в генеративните AI стратегии.

3. Авторите да бъдат обезщетени по обективен метод за генерирания от тези системи показан резултат, основаващ се на техни материали, без значение дали възпроизведения материал нарушава или не в този момент настоящото законодателство.

„ Появата на изкуствения разсъдък заплашва да промени настоящето състояние и да направи още по-трудно, в случай че не и невероятно, за писателите, изключително младите и тези, които са част от едва показаните общности, да живеят от специалността си “, приключват писмото подписалите се под него. Тук попадат имената на водещи създатели в Съединени американски щати, като Сюзан Колинс, Маргарет Атууд, Филип Пулман, Питър Трактенбърг и доста други.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР