Дали през очите на един човек можем да надникнем в

...
Дали през очите на един човек можем да надникнем в
Коментари Харесай

По зеницата ще познаете страдащите от безсъние


Дали през очите на един човек можем да надникнем в душата му е противоречиво, само че че зениците може да са индикатор за здравословното му положение има от ден на ден данни.

Способността на зениците да се уголемяват и свиват може да се употребява като маркер за това дали човек страда от проблеми със съня .

Отчитането размера на зеницата и методът, по който тя се свива и отпуска при избрани условия, се значи като пупилометрия . Чрез нея е открито, че осветеността на средата е значим фактор за промени в размера на зениците, само че не и единствен. Пупилометрията към този момент се употребява като средство за диагностициране на нараснала унесеност и за определяне степента на недоспиване при хора, оплакващи се от проблеми със съня.

Връзката сред измененията в размера на зеницата и качеството на съня се изяснява с функционалностите на нервната система – и двете

положения се управляват на неврологично равнище.

Зеницитесе уголемяват

освен на мрачно, само че и в случаи на нараснало напрежение или заплаха. Това разрешава по-добра видимост и се преглежда като естествена реакция от страна на нервната система за по-лесно забелязване и отбягване на обстановки, които крият риск за здравето ни. В противоположния случаи – в интервали на мира – зениците ни се свиват до естественото си положение и подсказват за релаксиране на нервната система.

Кога измененията в размера на зениците алармират за проблеми със съня?

Базирайки се на ролята на нервната система върху положението на зениците, учени откриват директна връзка сред размера на зениците, изменящите им се размери и качеството на съня при всеки човек. Проучванията демонстрират, че при добре отпочинал си човек зениците резервират размера си непрекъснат за най-малко 15 минути при непрекъснати условия на средата.

При хората, които имат проблеми със съня обаче, стабилността на мускулите, контролиращи свиването на зениците, е доста по-слаба. Те съвсем непрестанно трансформират размерите си, като мъчно може да се поддържат разширени, даже при слаба светлина. Чрез методите на пупилометрията тези промени може да бъдат сполучливо регистрирани.

Свързани публикации.. Свързан ли е въпреки всичко сънят с поява на бръчки по лицето? 0 Пълнолуние и бодърствуване – има ли причинно-следствена връзка? 0 Защо обичаната музика уголемява зениците? 0

Неконтролируемите промени в размерите на зениците при недоспали си хора се изясняват с насъбраната отмалялост от недоспиването , рефлектираща и върху активността на нервната система. Умората е причина фините мускули, поддържащи зеницата разширена, да се изтощават доста бързо и тя надлежно да се свива. Така, размерите на зеницата при избрани условия и стабилността й може да се употребяват като диагностичен способ за определяне на проблеми със съня, против които да бъдат взети ограничения преди да са довели до по-сериозни последици за здравето.

Като диагностичен способ пупилометрията към момента не се употребява необятно. Очаква се обаче в близко бъдеще известността й да пораства, а методите й да се ползват по-широко, в това число посредством консолидиране в смарт технологиите , което ще разреши резмерът на зеницата да се регистрира и в домашни условия за подкрепяне лекуването на хора с хронично бодърствуване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР