Дали намерените находки от нашия екип при разкопките подкрепят научната

...
Дали намерените находки от нашия екип при разкопките подкрепят научната
Коментари Харесай

Археологът Весела Кацарова: Дали открихме монетарницата на Сердика? Възможно е


Дали откритите находки от нашия екип при разкопките поддържат научната догадка, че в една от разкритите здания на днешния площад „ Света Неделя “ в София се е намирала монетарницата на Сердика. Трудно е да се каже към този момент, без значение, че намерихме глинени духала, ядра за монети, ще продължим изследванията, само че е допустимо да е по този начин.

Това изясни археологът доктор Весела Кацарова, която показа пред медиите в Музея за история на София находки, открити на обекта при площад „ Света Неделя “ през това лято, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Когато приказваме за монетарница визираме откритото в източните пространства на постройката - това е един слой с монети на римските императори Галиен, Аврелиан, Клавдий II до самото начало на IV век, акцентира доктор Кацарова. За този интервал имаме сведения, че в Сердика е функционирала държавна монетарница, която не е сякла монети от името на градската администрация, а с позволението на императора, които към този момент са напълно друга категория пари, добави тя.

За нас най-вълнуващият обект бе помещение №1, в което още през 2015 година намерихме прословутото гърне с 2976 сребърни монети на Селвий Калист, последният му собственик, римски жител с гръцко фамилно име, което е изписано на стените му. Продължава да ни изненадва обработката на метала, която са правили в античните времена. Дълъг интервал са събирани откритите монети- от времето на ръководството на римския император Нерон съвсем до този на Каракала и Гета, посочи доктор Весела Кацарова. Сред откритите монети има редки номинали, в това число има и монета на император, който е управлявал единствено 86 дни. А от монетите на император Домициан, които са 111, няма повтарящи се сред тях, т.е. опакото изображение е друго, удостовери доктор Кацарова. В прилежащото помещение са документирали ранния интервал на постройката, както и откритите материали от края III и началото на IV век.
 Археологът доктор Весела Кацарова Археологът доктор Весела Кацарова / БГНЕС
Обектът има комплицирано преплитащи се културни пластове - тук има белези и доказателства за човешкото наличие в софийското поле от 7 хиляди години, призна археологът.

За първи път откриваме следи и от праисторията тук, уточни зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Той загатна, че поради скъпите находки ще има и ново площадно решение. Това бе доказано и от основния проектант на София Здравко Здравков, с цел да може, съгласно него, да се върнат многочислените гости и туристи на площада към църквата „ Света Неделя ”. А мнението на кмета Фандъкова бе, че многогодишните изследвания и целенасочените старания са дали резултат- през последните 1-2 година в столицата процъфтява културният туризъм, а нискотарифните компании са отворили доста нови линии. Тя счита, че вложенията в изследването и представянето на културното ни и историческото ни завещание се умножават неведнъж. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР