Дали морето и плажовете са достъпни за хора с увреждания

...
Дали морето и плажовете са достъпни за хора с увреждания
Коментари Харесай

Проверяват дали плажовете са достъпни за хора с увреждания

Дали морето и плажовете са налични за хора с увреждания и с инвалидни колички ще открият почналите инспекции на Комисията за отбрана от дискриминация /КЗД/, заяви във Варна ръководителят й Ана Джумалиева. Това е част от акцията “Достъпна България”, почнала на 3 декември м.г. и е подкрепена от ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева и президента на Република България Румен Радев. Целта е да се откри до каква степен налична е архитектурната среда, както и всички институции на територията на страната за хората с увреждания. Още през януари КЗД е изпратила писма до Министерство на регионалното развитие и до Министерството на туризма с рекомендация към концесионерите на крайбрежната линия да основават налични места за хората с инвалидни колички. Варна се прочу още предишното лято с неповторимото оборудване “Водно конче”, което направи морето налично за тези хора. То беше самодейност и дело на националния играч по конна езда Пламен Климов, само че просъществува една седмица, защото вандали откраднаха слънчевия панел, който го захранваше.

Комисията за отбрана от дискриманиция е проверила досега 150 обекти и институции в страната, като за 130 има формирани преписки, тъй като не са изрядни по закон. Санкциите стартират от 200 лева, а при повторни и още открити нарушавания могат да стигнат и до 20 000 лева, уточни Джумалиева. КЗД ще предложи да бъде построен народен фонд, който да подкрепя построяването на налична среда по места.

Между 900 и 1200 са сигналите за дискриминация в страната, като най-вече те са свързани с неравно отнасяне на работното място. Сред тях има и неуместни като тъжба на жена със разбъркан брак против сдружение за захарни произведения във Варна, което е записало комерсиална марка “Негърче”. Според специалистите в българската кулинарна традиция “негърчето” е познато от десетилетия, а и в европейската процедура сладкиши се посочват с имена на хора като “Шарлота”, “Агнеса”или “Жадната монахиня”. Комисията не е открила в тази ситуация дискриминация.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР